Logotips d'organismes oficials

Ciutadania obre una assessoria energètica per ajudar les famílies a l’estalvi energètic

L'objectiu d'este acord també passe per incrementar el número de famílies que accedeix al bono social i disminuir la pobresa energètica

D'esquerra a dreta, Pablo Martínez, José Antonio Jiménez i Víctor Viñuales. |Foto: NDM

El departament de Ciutadania i Drets Socials ja té les portes obertes de la seua assessoria energètica (amb seu a les tres províncies) que s’ha posat en marxa en el marc del conveni entre el Govern d’Aragó i la Fundació ECODES. Es tracte d’una oficina -amb atenció presencial, telefònica o per vídeo conferència- que té com a objectiu reduir les factures d’energia de les famílies aragoneses i millorar l’eficiència a casa seua. Al mateix temps, també preveu augmentar la població que accedeix al bo social d’electricitat i al bo elèctric de justícia energètica, com també disminuir la pobresa energètica a Aragó. Per fer-ho, es treballarà amb el diagnòstic de la situació, l’assessorament i l’acompanyament en els casos en què sigue necessari.

Així ho van explicar el secretari general tècnic del departament de Ciutadania i Drets Socials, José Antonio Jiménez, i el director de la Fundació ECODES, Víctor Viñuales, que han rubricat un conveni de col·laboració que puge a 78.948 euros i comprèn l’atenció especialitzada per part d’assessors tècnics, especialitzats en el mercat energètic i eficiència en el consum. A la firma hi va ser present el director general de Protecció de Consumidors i Usuaris, Pablo Martínez, que va detallar els termes de funcionament de la nova assessoria i va recalcar que els punts d’assessorament energètic «estan dirigits a tota la població, amb especial atenció als consumidors vulnerables».

Per la seua part, Viñuales va indicar que per impulsar l’assessorament es tindran en consideració «les característiques de la unitat familiar o de la persona que hagi de ser atesa, l’estat i l’equipament de l’habitatge i les condicions de subministrament que es tinguen contractades». El punt d’assessorament, van apuntar des d’ECODES, té dos nivells d’atenció: «el diagnòstic, l’assessorament i les recomanacions, i l’acompanyament a les famílies que tinguen més dificultat per a fer determinats tràmits, com ara sol·licitar el bo social, entre d’altres». A Aragó hi ha actualment 29.000 beneficiaris del bo social.

Cal recordar que el conveni entre ECODES i el Govern d’Aragó ha atès des de la seua posada en marxa el 2017 1.600 famílies vulnerables i que, el 2022, 3.429 famílies van accedir als ajuts de pobresa energètica, als quals es van destinar 662.299 euros. Sobre això, José Antonio Jiménez va entendre que «la pobresa energètica és un fenomen multidisciplinari que requereix accions de naturalesa d’eficiència energètica i de prestacions a les famílies». El director general de Consum Aragó va remarcar la importància de posar en marxa un servei d’estes característiques, ja que, tal com revele la memòria del 2022, la principal inquietud dels consumidors aragonesos es refereix a les factures de gas i d’electricitat.

REDACCIÓ
Mitjans