Logotips d'organismes oficials

Valljunquera adjudique la construcció d’un parc residencial de quatre pisos per 430.000 euros

Les obres començaran este mes de juny i les executarà una empresa del poble. La creació d'este projecte respon a la falta de lloguer social a Valljunquera

Susana Traver, en una de les cases que s'està rehabilitant a Valljunquera. | Foto: NDM

Davant la falta d’oferta residencial i de lloguer, el consistori de Valljunquera farà de promotor social i crearà quatre pisos de titularitat municipal. Parlem d’un projecte significatiu per al poble i que començarà en breu. De fet, fa uns dies el consistori va adjudicar les obres, valorades en 430.000 euros, les quals executarà una empresa del poble. La previsió és començar la construcció d’este bloc de pisos el pròxim mes de juny, amb la previsió de tindre el projecte acabat a finals de 2024. Estos quatre pisos, dos d’ells de tres habitacions i els altres dos de dos, se sumaran al parc de lloguer que actualment té Valljunquera, i que està integrat pels tres pisos que trobem damunt el consultori i dos cases més que al llarg d’esta legislatura s’han rehabilitat i s’han posat a disposició de veïns i nous pobladors interessats.

Susana Traver és l’alcaldessa de Valljunquera, i va explicar que «al poble tenim un problema residencial important, sobretot de lloguer, però també entre els jóvens que es volen emancipar i voldrien comprar casa». Davant d’esta realitat, l’ajuntament ha emprès diferents accions estos anys. La primera d’elles, fer «d’intermediari entre veïns que tingueren cases i que podien posar a la venda i possibles compradors». A través d’esta iniciativa es van posar dos cases a la venda, una de les quals «va comprar una parella jove del poble». Però al problema de la compra-venda cal afegir-hi també la falta d’oferta de lloguer. I davant d’esta realitat, «no ens ha quedat més remei que crear un parc residencial social», va afegir Traver. Durant el 2022 es van comprar dos cases que s’han rehabilitat. I ara se procedirà a aixecar esta edificació.

Parlem d’un projecte important, i que suposarà «la construcció de quatre pisos, en garatge inclòs, en un solar que vam adquirir l’any passat». Una obra que supose una inversió de 430.000 euros, als que cal afegir «els 100.000 euros que ens va costar adquirir el solar». La construcció començarà en unes setmanes i l’assumirà una empresa local, «cosa que també ens fa especial il·lusió». Traver va concretar que «ara mateix tenim molta més demanda que oferta de cara al lloguer social», i són moltes les famílies que pregunten pel parc residencial que s’està creant a Valljunquera, tant per jóvens que volen crear el seu projecte de vida al poble com per famílies que estan valorant vindre a Valljunquera. I és que a part de la qualitat de vida, està també el preu. A Valljunquera, el lloguer social està en uns 250 euros al mes.

Per a afrontar este projecte majúscul, l’alcaldessa de Valljunquera va reconèixer que «ens ha costat mesos o un any sencer trobar la fórmula perfecta per a edificar». El municipi va rebre un FITE de 120.000 euros que van destinar a la compra del solar i a la redacció del projecte. Ara, han obtingut 170.000 euros procedents de Fondos Europeus que destinaran a l’edificació. I els diners restants els han sol·licitat a la Caixa de Cooperació de la Diputació, i que aniran retornant durant uns 20 anys, aproximadament, amb els diners que es vagen obtenint del lloguer d’estos quatre pisos. Gràcies a este projecte, així com a la compra de dos cases que s’han rehabilitat i als pisos que hi ha al consultori mèdic, Valljunquera passarà de tindre tres cases de lloguer a un total de 9 en escassos anys.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans