Logotips d'organismes oficials

‘La gent va impulsar la fira amb molt d’entusiasme, i ja portem vuit edicions’

Entrevistem Gloria Serrat, que és l'alcaldessa de La Portellada, per a parlar sobre la Fira de l'Hort i el Jardí

Glòria Serrat, alcaldessa de La Portellada. | Foto: NDM

Este pròxim dilluns, 1 de maig, és una jornada festiva a nivell nacional per ser el Dia del Treball. Coincidint amb el pont, La Portellada celebrarà la 8ena edició de la seua Fira de l’Hort i el Jardí. Per això, i al llarg d’estos últims dies, s’estan intensificant els treballs al voltant d’este acte, i des de l’ajuntament de La Portellada, la seua alcaldessa, Gloria Serrat, ens explique tots els detalls de la fira.

Com va nàixer la idea de fer una fira d’estes característiques a La Portellada?
La gent del poble sempre deia que havíem de fer alguna cosa per atraure públic a La Portellada. Encara que natres som un poble menut, sempre anem a tot arreu i aquí no venia ningú. Hi va haver un grup de gent que es va interessar en fer una fira i la van posar en marxa, proposant-ho als veïns i veïnes del poble. Com a La Portellada el 29 d’abril celebrem Sant Pere Màrtir, vam acordar ajuntar la festa amb esta altra celebració i fer-la el dia 1 de maig. La gent es va posar a treballar amb entusiasme, i portem vuit edicions.

La Fira està consolidada al calendari de la Comarca del Matarranya. Com s’ha tornat a celebrar després de l’impacte per la pandèmia?
L’any 2020,, a causa de la pandèmia, vam haver de suspendre la fira, tot i que teníem moltes coses preparades. Aquell any vam fer la coqueta de Sant Pere Màrtir i la vam repartir per les cases. La gent ho va agrair molt, perquè hi havia molta tristesa en eixe moment. L’any següent vam fer la fira virtual, i a través de l’ordinador i internet es podia accedir als stands i comprar online. L’any passat vam tornar a la normalitat de sempre, i ara valorarem com va enguany.

La Fira de l’Hort i del Jardí se celebrarà el dilluns 1 de maig, encara que durant tot el cap de setmana, 29 i 30 d’abril, també hi haurà actes.
Sí. El dissabte 29 coincideix amb Sant Pere Màrtir i fem una rogativa a la muntanya, on tenim un altar i es fa una missa campestre. Després, de tornada al poble, fem un dinar popular i la trobada de dolços. En esta trobada la gent porte pastissos, els tallem a trossos i fem una degustació. És un acte popular que agrade molt. Enguany, també per la tarde, tenim l’actuació de Berlanga per a tots els públics i després farem un sopar de morral i discoteca mòbil. Serà un dissabte molt complet.

El fet de caure el dia 1 en dilluns fa que es pugue allargar una mica la Fira de l’Hort i del Jardí…
Això esperem. I com que no vol ploure… Si plogués, la veritat, és que ens aniria fantàstic a tots. Si ha de ploure que sigue dissabte i aguante bé el dilluns, que és el dia de la Fira.

És important la varietat d’actes que plantege la fira.
Així és. De cara al diumenge també hi haurà xarrades sobre el cultiu de pistatxo i a la tarde tindrem tallers i experiència de cava. Dilluns serà la festa gran, que començarà amb la preparació dels stands i la venda del planter, una cosa que la gent ja està esperant. L’associació de jubilats prepararà els típics bunyols i enguany també estan preparant una demostració dels jocs dels anys 40, per ensenyar com jugaven i es divertien. Tindrem també ronda jotera per tota la fira i moltes coses més. Pollastres a l’ast, pizzes, menjar vegà… Qui vulgue podrà dinar al recinte firal de La Portellada.

És tradicional que es matine molt en esta Fira de La Portellada. El planter se sol comprar ben d’hora…
Sí, sí. A les 8 del matí ja hi ha gent fent coa per a comprar el planter. La gent ja ho té tot preparat als horts i ho compren, van després i ho planten, i allà a les 10 o les 11 a seguir amb la fira.

La Fira de l’Hort i del Jardí té tallers i moltes activitats més…
Són idees que porten més des de la pròpia organització de la Fira. Tenim una junta que és la que s’encarregue de preparar-ho i organitzar-ho tot. Sé que hi ha un taller de jocs de xiquets que tindrà un estand a la fira i a l’exposició també trobarem un taller de papiroflèxia.

I tindreu una exposició bastant nova per a esta edició de 2023.
L’exposició de Cactus i Plantes Suculentes és una de les mostres d’enguany a la Fira de l’Hort i el Jardí. També comptarem amb una exposició de la Festa de Sant Antoni que ens ha cedit la Comarca del Matarranya, i com aquí tenim bastanta tradició en representar la vida del sant, la completarem amb material nostre. Pel que fa a les Plantes Suculentes, se’ns va acudir perquè enguany el tema d’exposició de flors i verdures està molt limitat. Vam fer un pregó i la gent ha cedit moltes plantes de casa per a l’exposició. Natres muntem un decorat i amb les aportacions de la gent completarem l’exposició.

Què signifique esta fira per a La Portellada?
La Fira de l’Hort i el Jardí supose un dia de retrobament. Sol vindre molta gent d’aquí del poble que viu fora, i encara que els seus pares o iaios ja no estiguen amb natres, tornen a La Portellada per retrobar-se amb els amics. És un dia molt obert, on trobes gent coneguda tant d’aquí com de pobles de la vora. És un dia per retrobar-te i saludar aquella gent que no es té la possibilitat de veure molt sovint.

VÍCTOR TENA
Mitjans