Logotips d'organismes oficials

L’aparició de sobres en dos llengües, entre l’anècdota i les acusacions a Calaceit

A les urnes es van dipositar 61 paperetes, la majoria d'elles a favor de Teruel Existe, en sobres que corresponien a les Eleccions Locals catalanes. La Junta Electoral d'Alcanyís va validar estos sobres, tot i que es podria pronunciar la Junta Central

Imatge de com són les paperetes que s'utilitzen a Catalunya durant les Eleccions Municipals. Foto: NDM

Nervis, sorpreses, alegries, sorpassos, decepcions. Les nits electorals donen per a escriure un llibre. I la del passat 28 de maig no va ser una excepció. Una vegada més, bona part de l’atenció se la va endur Calaceit. En esta ocasió, per l’aparició d’uns sobres en bilingüe, impresos en castellà i català, que correspondrien a les Eleccions Municipals catalanes o valencianes. Els sobres en qüestió, que es traduirien en 61 paperetes, la majoria d’elles donant-li el vot a Teruel Existe, guanyadors d’estes eleccions a Calaceit, no són els oficials per a Aragó. Uns fets que es podrien quedar en anècdota, si bé han generat una mica de malestar i inclús acusacions entre Teruel Existe i el PSOE, que ha sortit com a segona força política a Calaceit. La Junta Electoral d’Alcanyís ja va emetre a primera hora de diumenge un informe que avalava l’ús d’estos sobres. Però qui s’ha de pronunciar en últim terme és la Junta Central.

Segons ha pogut consultar este diari, des de l’agrupació de Teruel Existe de Calaceit van detectar dissabte que alguns sobres blancs que s’havien repartit per les cases estaven escrits en bilingüe, de forma que a primera hora de diumenge van traslladar esta situació a la Junta Electoral d’Alcanyís. Des de la junta van emetre un informe, avalant efectivament l’ús d’estos sobres, i validant-los per a participar de les eleccions municipals de Calaceit. Des del PSOE, i entenent que el fet de votar amb sobres diferents pot violar el dret al secret de vot que contemple la constitució, va fer diumenge també una consulta a la Subdelegació del Govern sobre esta situació. Segons ha pogut consultar este diari, en última instància serà la Junta Central que s’haurà de pronunciar, si bé tot apunte a que estes 61 paperetes seran vàlides. A la població de Calamotxa també van aparèixer sobres en bilingüe que van ser retirats.

Per la seua part, i donada la polseguera que això ha aixecat a Calaceit, des del grup socialista van publicar un comunicat en el qual van voler deixar constància que «en cap moment hem denunciat, hem al·legat o hem fet cap requeriment respecte als sobres electorals», sinó que «únicament es va fer una consulta a Subdelegació del Govern amb l’objectiu de preservar el dret de secret de vot», evitant així «possibles invalidacions de vots o la repetició de les eleccions». És més. El grup socialista va lamentar «les mentides i difamacions que s’estan donant contra la nostra candidatura», entenent que «esta no és la millor forma d’iniciar una nova etapa política a Calaceit». Al mateix temps, tal com tanque el comunicat, el PSOE de Calaceit va apuntar que la nit del 28 de maig «vam reconèixer la victòria electoral de Teruel Existe», felicitant els guanyadors.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans