Logotips d'organismes oficials

Lledó dona per finalitzada la primera fase de la bassa lateral per a l’aigua de boca

La bassa té una capacitat d'11 milions de litres, fet que suposa una autonomia per al municipi d'entre 4 i 5 mesos. Des del consistori ja estan treballant per impulsar la segona fase del projecte

Video Thumbnail
Lledó ja disposa de bassa lateral per a aigua de boca
Titulars com 'La forta tempesta d'ahir provoca problemes d'abastament d'aigua a Lledó', 'Lledó depèn dels bombers per al subministrament d'aigua des de fa una setmana' o 'Lledó recupera el subministrament d'aigua de boca' eren, per desgràcia, una cosa habitual. I és que este municipi del Matarranya

Titulars com ‘La forta tempesta d’ahir provoca problemes d’abastament d’aigua a Lledó’, ‘Lledó depèn dels bombers per al subministrament d’aigua des de fa una setmana’ o ‘Lledó recupera el subministrament d’aigua de boca’ eren, per desgràcia, una cosa habitual. I és que este municipi del Matarranya ha tingut regularment dificultats pel subministrament d’aigua de boca. A l’hivern, perquè les riuades generaven terbolesa i mala qualitat de l’aigua, mentre que a l’estiu el motiu era la sequera. Davant d’esta realitat, una de les reivindicacions històriques dels veïns de la localitat era la construcció d’una bassa lateral per a aigua de boca, una petició que finalment és una realitat.

Gràcies a un fons FITE i a les arques de l’ajuntament, la primera fase ja està acabada. La bassa té una capacitat d’11 milions de litres i oferix una autonomia quant a aigua de boca d’entre 4 i 5 mesos per al municipi. Tere Crivillé, alcaldessa de Lledó, comenta que “hem fet la primera fase amb 120.000 euros del FITE i aportacions pròpies de l’ajuntament”, i afegix que “la bassa en si ja està tota acabada. L’hem tancat també, però cal una segona fase que es destinaria a l’adquisició de les bombes i canonades, que ens permetrien unir la bassa amb el dipòsit”. Esta primera fase de la construcció de la bassa no els permetrà prescindir del servei dels bombers, ja que en cas de manca d’aigua els necessitarien per pujar l’aigua de la nova bassa als dipòsits, situats a la zona més alta de la localitat. Però sí que els permetrà tenir una reserva d’aigua a mà. Fins avui els bombers portaven l’aigua des de fora de la localitat.

Per assegurar-se l’aigua de boca, des del consorci expliquen que s’aprofitaria la mateixa bomba de captació amb què s’ompli el dipòsit de la localitat. La feina que falta és “molt fàcil”, assegura Crivillé. Seria col·locar unes canonades noves que s’uniren al sistema actual d’abastament del dipòsit del poble. A hores d’ara, des del consistori estan tramitant diferents ajuts per a esta segona fase d’este projecte. “Estem fent els mateixos passos que la vegada anterior. Ho hem presentat a infraestructures hidràuliques del Govern d’Aragó perquè és una cosa prioritària, però no hem tingut sort. Per tant, ho hem demanat una altra vegada al FITE, a veure si ens donen la segona part. La bassa ja està construïda, però amb esta segona fase deixaríem les canonades també acabades”, apunta Crivillé.

Des de la Diputació Provincial de Terol també s’han fet diferents treballs per tindre diversos punts de captació d’aigua al municipi. “També tenim fet un pou, a tocar del riu, al lloc més adequat, però igualment hauríem de fer una altra fase que seria posar una bomba per portar l’aigua a les zones de captació”, comenta l’alcaldessa.

L’aigua s’ha convertit en un bé escàs, i tal com apunta Crivillé, “tindre una reserva d’aigua ens dona moltíssima tranquil·litat“, i afegix que “tot allò que siga invertir en aigua ens sembla positiu i imprescindible de cara als temps que venen. L’aigua serà l’or del futur i ens volem assegurar l’aigua de boca”. L’aigua és un bé imprescindible sense el qual no es pot viure. A més, no és només per a consum humà, sinó que és vital per a l’agricultura i la ramaderia. Lledó no té zona de regadiu, més enllà dels horts privats, però sí que disposa de granges. Granges que formen part de l’economia del territori i que sense aigua no podrien subsistir.

I.A. / M. J.
Mitjans