Logotips d'organismes oficials

Els nous LEADER inclouran una línia d’ajuda de 10.000 € als nous promotors

La nova estratègia del Grup d'Acció Local, que s'ha de presentar el 10 de juliol com a tard, inclourà un projecte tractor que està pensat per a les persones en risc d'exclusió social

Ràfels va celebrar assemblees ordinària i extraordinària ara fa una setmana. Foto: NDM

El nou LEADER crearà una línia d’ajudes de 10.000 euros per als nous promotors, amb l’objectiu d’impulsar la creació de gremis o de negocis inexistents al món rural. Així es va desprendre de l’assemblea que es va viure ara fa uns dies a Ràfels, en la qual es va parlar de la línia estratègica a executar per als pròxims anys. Joaquín Lorenzo, gerent del Grup d’Acció Local Baix Aragó i Matarranya, va remarcar que «durant l’assemblea es van establir els criteris per a prioritzar les sol·licituds, tant de projectes productius com no productius, del nou LEADER», els quals tindran en consideració la creació de nous llocs de treball i la dimensió dels municipis on s’executaran estos projectes. Al mateix temps, i com a gran novetat, tindrem una nova línia d’ajudes, la qual beneficiarà en 10.000 euros a nous autònoms, independentment de la inversió inicial necessària per executar els seus projectes. Ajudes que es poden complementar a les línies ja existents per a projectes productius i no productius.

Lorenzo va explicar que «la nova línia d’ajudes que hem plantejat està pensada per a petites inversions», les quals tindrien una ajuda de 10.000 euros, «independentment de la inversió a executar». Els promotors dels pobles més menuts tindran prioritat de cara a l’obtenció d’estes ajudes, si bé, i entre les condicions que establirà el Grup d’Acció Local de cara a optar a la subvenció, trobem que no podran haver més de dos llicències d’eixa activitat en el municipi on es té previst executar la inversió. Per tant, si un autònom vol obrir un bar en un poble, podrà sol·licitar l’ajuda sempre que no hi haja dos bars oberts en aquell municipi. De fet, i segons va afegir Lorenzo, esta línia de subvenció està pensada, entre altres coses, per assegurar el relleu generacional d’alguns gremis o crear oficis que, desgraciadament, estan desapareixent en el món rural. A les poblacions superiors 1.500 habitants, esta línia d’ajudes només està oberta per a la creació d’activitats noves i inexistents.

Durant la trobada celebrada a Ràfels hi va haver una assemblea ordinària i una altra extraordinària. En l’assemblea ordinària «vam fer un repàs actualitzat del programa LEADER i es va aprovar la nova proposta», va recordar Lorenzo, mentre que l’assemblea extraordinària va versar sobre «una modificació d’estatuts per a complir les directrius del nou LEADER». Esta modificació estatutària també va servir per incloure «les entitats d’exclusió social», que des d’ara estaran ben representades, i que en el nostre Grup d’Acció Local ha recaigut en ASAPME. A la vegada, «s’ha afegit una altra cadira per a les organitzacions professionals agràries», que passen d’una a dos. Dins l’assemblea ordinària, la qual va servir per aprovar el nou LEADER, Lorenzo va explicar que «els terminis estan molt clars, i abans del 10 de juliol s’havia d’aprovar l’estratègia del grup», que en el cas del Baix Aragó i Matarranya ha comptat amb un procés participatiu previ.

El projecte tractor, a Valljunquera
Sobre esta qüestió, Joaquín Lorenzo va recordar que «el nou LEADER tindrà un pressupost de 2,82 milions d’euros», al qual faltarà afegir «el premi que et donen per la qualitat de l’estratègia». Entre les novetats, apareix també la creació d’un projecte tractor, el qual «ha de beneficiar tot el territori». El Grup d’Acció Local ha elaborat un projecte tractor que precisament «està dirigit a les persones en risc d’exclusió» i que ha presentat l’associació Las Cerezas a través d’ASAPME. La proposta, que s’assentarà a Valljunquera, consistirà en l’habilitació d’una nau industrial a través de la qual es fomentarà l’ocupació per a persones en risc d’exclusiu social, i les quals oferiran serveis de jardineria, de rehabilitació d’habitatges o de comercialització, entre altres. El gerent del Grup d’Acció Local va concretar que de les diferents propostes que es van presentar, la més valorada és la que presentar ‘Las Cerezas’. Este projecte tractor també s’haurà de presentar dins de l’estratègia del nou LEADER.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans