Logotips d'organismes oficials

Fernando Camps és el nou president de la Comarca amb els vots del PP i el PAR

L'actual alcalde de Queretes (PP) i únic candidat a la investidura, ha obtingut 12 vots. 6 consellers han votat en blanc. La gestió de residus i el Pla de Sostenibilitat Turística, les prioritats del nou equip de govern

El nou consell comarcal ha començat a rodar avui mateix, amb Fernando Camps com a nou president. Foto: R. Lombarte

A la quarta ha anat la vençuda. A les 13.39 hores d’avui, Fernando Camps ha estat investit com a nou president de la Comarca del Matarranya. L’actual alcalde de Queretes (PP), i únic candidat a la presidència, ha segut escollit com el nou màxim responsable del Matarranya després de obtindre 12 vots a favor, que són els que han arribat des del PP (10 consellers) i del PAR (2 consellers). Per la seua part, tant PSOE com Teruel Existe, que no presentaven cap candidat a la investidura, han votat en blanc. Des de CHA, Ignacio Belanche, únic conseller a la Comarca del Matarranya, ha lamentat la seua absència. El PP recupere, per tant, la presidència del Matarranya després de 20 anys a l’oposició. De fet, el primer i únic president dels populars a la Comarca va ser Ángel Meseguer (Massalió), qui va ostentar el càrrec entre el mes de juny de 2002 i el maig de 2003, durant la transició entre la Mancomunitat del Matarranya i l’administració comarcal. Un Meseguer de qui vam lamentar la seua pèrdua a primers del present 2023.

Fernando Camps es va mostrar bastant emocionat en el seu discurs inaugural, en el que va tindre unes boniques paraules per a la seua formació política, per a totes les formacions i els consellers que configuren Comarca, per a tots els treballadors de la casa i per a la seua família, especialment per a la seua esposa. Tot i que el nomenament de Fernando Camps com a nou president de la Comarca no era cap sorpresa a les quinieles, faltava saber qui li entregaria el seu vot de confiança. Finalment, han segut 12 dels 18 consellers presents a l’acte de configuració de la Comarca els que li han atorgat el seu vot. Els 10 del grup popular i els 2 del PAR. De fet, i abans del seu primer discurs com el nou president de la Comarca, Teresa Crivillé (Lledó) va felicitar públicament a Camps pel seu nomenament, entenent que «estarem a la teua disposició. El PAR estem aquí per a sumar. Estarem al costat d’aquell que treballe i tingue en consideració els 18 municipis del Matarranya, creant projectes de consens que beneficien tot el territori».

En la seua primera atenció als mitjans, Fernando Camps va fer unes pinzellades de la nova legislatura que ara comence, i va explicar que «des de l’any 2011, i durant tres legislatures consecutives, havíem presentat candidat a la investidura de la Comarca perquè el PP havíem estat la força més votada. Els pactes no ens havien acompanyat, i ara arribe esta majoria absoluta». Camps va cridar a la unitat i va dir que treballarà pel consens. «Sóc persona de consens. Ho he demostrat a l’ajuntament de Queretes, on m’he portat molt bé amb tota la gent que ha passat pel consistori», i el que cal ara a Comarca «és seguir endavant i millorar en la gestió de serveis». Com a principals cavalls de batalla, Fernando Camps va parlar tant del Pla de Sostenibilitat Turística com del ‘Porta a Porta’ i la gestió de residus. «S’arribe la data en la qual hem de reciclar més del 50% en origen. Aquí vam començar amb proves pilot, amb el ‘Porta a Porta’ i el cinquè contenidor, i hem de valorar si les dos fórmules poden treballar de forma conjunta per a ser eficients».

De fet, el nou president de la Comarca va entendre que cal millorar en la gestió dels residus, i veu en l’aplicació d’un cinquè contenidor per a la matèria orgànica com una solució en les poblacions més grans. De moment, el ‘Porta a Porta’ s’aplique en 13 poblacions del Matarranya, com són Arenys, Fórnols, Fontdespatla, Lledó, Massalió, Mont-roig, Pena-roja, La Portellada, Ràfels, Torredarques, la Torre del Comte, la Vall i Valljunquera, mentre que a Queretes s’ha impulsat una prova pilot amb un contenidor comunitari per a l’orgànica. Camps va defensar que «cal estudiar en més profunditat esta segona opció, especialment en les poblacions més grans. El ‘Porta a Porta’ està funcionant bé en els pobles menuts, però en aquells més grans, i que són al mateix temps els que absorbeixen major número de visitants, pot representar un problema». Tot i que no va avançar noms, Camps va dir que el PP governarà en solitari. Existirà una vicepresidència, així com també tres àrees delegades. Per tant, de moment s’espere una legislatura bastant continuista en este aspecte.

L’acte d’investidura va ser seguit per molt de públic, tant de formacions polítiques de tots els colors com de treballadors de Comarca del Matarranya. Fernando Camps va estar acompanyat també de la seua família, així com de companys a l’ajuntament de Queretes. Isel Monclús, qui la setmana passada abandonava el càrrec de president de Comarca, també va felicitar Camps pel seu nomenament. L’acte d’investidura va ser majoritàriament en castellà, i només Xavi Cortés (PSOE) va prometre el càrrec en català. Dels actuals 18 consellers comarcals que avui han jurat o han promès càrrec, 12 d’ells s’estrenen a Comarca del Matarranya. Són Nerea Caldú (Fontdespatla), Carlos Sorolla (Vall-de-roures), Iñaki Urquizu (Beseit), Rosa Orona (Massalió) i César Alcober (la Vall), per part del PP; i Javier Fortuño (La Portellada) i Mihai Haghiac (Vall-de-roures), pel PSOE; així com tots els consellers de Teruel Existe, que són Juan Miguel Monclús (Calaceit), Javi Ciprés (Ràfels) i Inma Antón (la Vall); a més de Tere Crivillé (Lledó) i Raúl Bordás (la Vall).

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans