Logotips d'organismes oficials

Les cases de La Freixneda ens obren les portes per a celebrar la X edició del ‘Matarranya Íntim’

El festival d'arts escèniques d'avantguarda es viurà entre els dies 28 i 30 de juliol en un dels enclavaments més màgics del Matarranya

El festival començarà amb la proposta 'Plàstic', de La Família Política, un projecte de teatre clown per a tots els públics. Foto: NDM

La Freixneda es prepare per acollir un dels festivals d’arts escèniques més esperats d’Aragó. I és que del divendres 28 al diumenge 30 de juliol arriba la desena edició del ‘Matarranya Íntim‘. El festival d’avantguarda està d’aniversari, i per celebrar els seus 10 anys de trajectòria ha dissenyat una programació molt especial. Sota l’eslògan ‘Lo polític. Viure és un acte polític’, el ‘Matarranya Íntim’ li fa enguany una picada d’ullet a Boris Nieslony, el prestigiós artista visual i performer alemany, presentant fins a 14 propostes diferents a La Freixneda. Un programa variat, molt curós, que abaste des del clown fins al teatre d’ombres, passant per la dansa dramàtica, el teatre musical, la poesia escènica, el teatre d’objectes i el cabaret. Un festival que començarà divendres 28 a la tarde amb la proposta ‘Plàstic‘, de La Família Política, un projecte de teatre clown per a tots els públics que ens farà reflexionar sobre el canvi climàtic a través de l’humor.

Després de recórrer les poblacions de Ràfels, Mont-roig, Pena-roja de Tastavins, Fontdespatla, Queretes, Valljunquera, Arenys de Lledó, Fórnols i Calaceit, la desena edició del ‘Matarranya Íntim’ fa parada a La Freixneda. Una població amb molta història. Va ser l’escenari elegit pel cineasta Vicente Aranda per a rodar ‘Libertarias’. Un poble amb un entramat de carrers, places i porxos que té la declaració de conjunt històric artístic. D’aquí que la Plaça Nova haja estat l’escenari escollit per a albergar l’acte inaugural del ‘Matarranya Íntim’, mentre que la Llotja de La Freixneda, un dels seus racons més emblemàtics, acollirà dansa performance durant el cap de setmana gràcies a ‘Pre-Broken‘, una ment plena de sons que ens acoste Juan Varela.

Durant el dissabte i el diumenge se succeiran infinitat de propostes escèniques per tota la localitat, algunes en emplaçaments únics, mai visitats pel públic. El programa comptarà amb la presència de Arpacontes, que ens oferiran la seua proposta de teatre musical ‘L’elefantet curiós’. Per la seua part, i de la mà de la Companyia Anna Albaladejo, i al Palau de l’Encomienda, arribe ‘Odet‘, un crit i una reflexió sobre la llibertat a través de la prostitució. Les noves dramatúrgies arriben amb la Companyia Merce Tienda, que ens presente ‘Perpetuum Moble‘ al local de l’associació de les dones, mentre que la Companyia Begoña Tena ens aprope ‘Viva’, una proposta de teatre de text al jardí de la casa parroquial. ‘El flautista de Hammelin‘, de la Cia Olveira Salcedo, serà la proposta de teatre d’ombres a la Cotxera d’Antonio Ferrer. Tampoc faltarà el cabaret underground, que arribe a l’Íntim amb ‘TranSisters‘.

Les propostes aniran molt més enllà. Diego Buirán i Andreu Subirats ens sorprendran amb una proposta de música i poesia, mentre que la dansa document anirà a càrrec de ‘Gochos‘, de David Blanco i Sergio Toyos, que habitarà un magatzem de ventar olives. Encara que com a singular, l’escenari que acollirà ‘Joven llama‘, la dramatúrgia contemporània que ens acoste la Companyia Nigredo Teatro de Barcelona, i que celebrarà la seua oratòria a l’ermita de Santa Bàrbara, un lloc amb reminiscències tel·lúriques. Per la seua part, la proposta per a la nit de dissabte amb el sempre desitjat ‘Íntims a la Nit’ serà una reveladora reflexió sobre com es construeix el discurs polític populista ultraconservador a partir de la imatge i el cinema. Parlem de ‘Bannon’, de Col·laboració Sweeza. Teatre de text que gire al voltant del polèmic Steve Bannon, artífex de la campanya política de Trump i de la formació del líder d’ultradreta espanyola que concorrerà a la presidència a les pròximes eleccions.

El ‘Matarranya Íntim’ es tancarà diumenge a la tarde, a partir de les 21.00 hores, amb la proposta de Belén Riquelme i Limbo Cabaret. Un espectacle musical que habitarà els jardins del Convent 1613 hotel & restaurant.

Des de l’organització del festival animen els veïns i visitants del Matarranya a participar del ‘Íntim’, una experiència única i que ha convertit el territori en l’escenari d’un dels festivals més particulars d’Aragó. En uns dies s’anunciarà la fórmula per adquirir les entrades per als diferents espectacles durant el festival, si bé també es podran traure de forma anticipada.

REDACCIÓ
Mitjans