Logotips d'organismes oficials

El PP guanye les Generals al Matarranya en unes eleccions marcades pels blocs

Els populars sumen 1.592 vots i milloren els resultats de les passades Autonòmiques, però els socialistes es recuperen després de la patacada del maig. Revés de Teruel Existe, que es quede fora del Congrés i del Senat

El PP ha segut la força més votada en unes Eleccions on ha destacat l'augment de la participació. Foto: R. Lombarte

El Partit Popular ha estat la força més votada al Matarranya en unes Eleccions Generals marcades pel bipartidisme i dos blocs molt definits. De fet, els populars continuen a l’alça, i després dels bons resultats que van traure les passades Autonòmiques, van sumar 1.592 vots a la nostra comarca. El PP ha estat la força política més votada a 15 dels 18 municipis que integren el Matarranya, si bé les distàncies entre el PP i el PSOE a Queretes, Calaceit o Vall-de-roures han estat mínimes. Per la seua part, el socialisme només ha resistit a Arenys de Lledó, Fórnols i Valljunquera, encara que s’ha recuperat de la patacada que es va emportar el mes de maig passat a les Autonòmiques. El PSOE ha aconseguit el suport de 1.404 veïns del Matarranya en estes Generals, i ha recuperat pràcticament 550 vots des de les Eleccions Autonòmiques de fa dos mesos. Al Matarranya, el nivell de participació ha crescut en relació a l’any 2019 i només a Fórnols i Lledó ha retrocedit el número de votants. Per blocs, les dretes van vèncer amb claredat al Matarranya. PP i VOX han tret 2.044 vots, mentre que el bloc de PSOE i Sumar (on Chunta ha abanderat el projecte a Aragó i ha sumat un diputat per la província de Saragossa), ha aconseguit 1.753 vots.

En clau comarcal, un dels grans castigats en estes Generals ha estat Teruel Existe. Al Matarranya, on venia de ser segona força a les Autonòmiques, ha perdut més de 400 vots en tot just dos mesos. L’aposta per la transversalitat no ha convençut en unes eleccions on hi havia un joc clar entre blocs ideològics, i s’ha quedat sense representació tant al Congrés com al Senat. De fet, i per la província de Terol, el PP ha estat el gran vencedor, ja que tindrà dos diputats i tres senadors. El PSOE conserve el diputat i recupere un senador. De tornada a l’anàlisi comarcal, VOX és la quarta força al Matarranya després d’obtindre 452 vots, i exceptuant Massalió, Queretes, Pena-roja, Torredarques i la Torre (on no ha aconseguit cap vot), l’extrema dreta supere el 8% del vot. A Mont-roig, VOX és la segona força empatada amb el PSOE amb el 17,5% del vot. Paral·lelament, la coalició d’esquerres Sumar, que s’estrenava en estes Generals, ha obtingut un total de 349 vots al Matarranya, i ha estat una de les grans sorpreses. A Arenys inclús ha estat la tercera força més votada. Les eleccions es van viure amb absoluta normalitat al territori, encara que van estar marcades per la calor i l’ús de ventiladors. A Pena-roja van traslladar el col·legi electoral al gimnàs, per afrontar estos comicis d’estiu sota l’aire condicionat.

Programa Especial sobre els resultats de les Eleccions 23J:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans