Logotips d'organismes oficials

Els Fondos de Cohesió destinats a l’habitatge passen de llarg pel Matarranya

Tot i que les sol·licituds que van presentar sis municipis han sigut admeses, la falta de pressupost deixe fora els projectes de la Vall, Pena-roja, La Freixneda, Fontdespatla, Beseit i Queretes

Durant la convocatòria de l'any passat, Vertebració del Territori va invertir a la rehabilitació d'un pis de Lledó. Foto: I. Aparicio

Així com els Fondos de Cohesió del curs passat van aprovar partida pressupostària per a Fórnols, Lledó i Mont-roig, enguany les ajudes destinades a la rehabilitació de cases en el món rural han passat de llarg per la nostra comarca. I això que fins a vuit poblacions del Matarranya havien presentat proposta per a recuperar pisos de titularitat municipal i intentar resoldre, d’esta forma, un dels grans reptes que viu la ruralitat, com és la falta d’habitatge disponible per als jóvens i els nous pobladors. Dos d’estos municipis, com són Mont-roig i Lledó, han quedat fora de la convocatòria perquè ja van obtenir ajuda l’exercici passat. En canvi, i tot i que les sol·licituds que van presentar la Vall del Tormo, Pena-roja, La Freixneda, Fontdespatla, Beseit i Queretes han segut estimades, la falta de pressupost i la nota de tall els ha deixat fora. Enguany, el departament de Vertebració del Territori va destinar més diners que el passat en la rehabilitació de cases de titularitat municipal. De fet, en la convocatòria s’han beneficiat un total de 56 ajuntaments. Ara bé. La demanda ha estat molt elevada i un total de 130 sol·licituds havien estat acceptades a concurs.

De fet, i segons remarcaven des de Vertebració del Territori, «crear habitatge de lloguer en el medi rural s’ha demostrat com una de les ferramentes més efectives per a fixar població i perquè es puguen reobrir altres serveis als pobles». Des del departament, a la convocatòria de l’any 2022 es van arribar a rehabilitar més de 50 cases a Aragó. Estes se sumen a les aconseguides els anys anteriors i que han suposat generar oportunitats a nous pobladors. Tal com es va explicar des del Govern d’Aragó, esta mesura ha animat molts consistoris a posar en valor edificis municipals, generar habitatge i atraure o fixar la població. Estos fondos donen prioritat als projectes que es generen en els nuclis de població més menuts i més deprimits econòmicament, de manera que busquen rellançar la població. Les ajudes poden assolir el 100 per cent de les inversions a fer, i que es destinen a la rehabilitació de pisos i cases de titularitat municipal. Els projectes subvencionats i que han rebut aportació econòmica han de tindre les obres acabades i justificades abans del 7 de novembre del present 2023.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans