Logotips d'organismes oficials

Mont-roig reprendrà els treballs de consolidació de l’estructura de la Mola

L'ajuntament executarà un FITE de pràcticament 110.000 euros que intervendrà a la cara sud del massís, entre la Fonda i el carrer Bon Aire. Mont-roig ha creat un projecte de 700 pàgines sobre l'estat de la Mola

La zona a actuar descanse damunt de la zona entre la Posada Guadalupe i el carrer Bon Aire. Foto: R. Lombarte

Mont-roig reprendrà al llarg de les pròximes setmanes els treballs de consolidació de l’estructura de la Mola. Fa escassos dies es van adjudicar les obres d’un projecte que se centrarà en retenir i subjectar una part de l’estructura rocosa. En concret, de la cara sud, en el tram comprès aproximadament entre la Posada Guadalupe i el carrer Bon Aire. Des de l’ajuntament van detallar que la partida pressupostària a executar serà de pràcticament 110.000 euros. Uns diners que arriben a través del FITE. L’alcaldessa de la població, Gloria Blanc, va recordar que «fa cosa de dos anys, el Govern d’Aragó ens va concedir un FITE directe d’uns 125.000 euros per a intervenir a la Mola». De fet, l’ajuntament «tenim de fa molts anys un estudi actualitzat de l’estat de la Mola gràcies al treball del Gabinet de Geologia de la Diputació Provincial de Terol». Però esta partida no s’ha pogut executar fins ara perquè «esta informació tècnica precisava d’una valoració econòmica addicional».

Per tant, per a licitar l’obra, Mont-roig ha hagut d’encarregar primer un projecte detallat i actualitzat de l’estat de la Mola, on es descriuen les actuacions que caldria fer i la inversió que implique cada una d’elles. L’alcaldessa de la població va reconèixer que «va costar trobar una empresa que es fes càrrec d’un projecte tan detallat i tan intens». De fet, el resultat ha estat un document de 700 pàgines amb tota classe d’informació. Una espècie de Pla Director on s’especifiquen totes les actuacions que caldria impulsar per a consolidar la Mola, estudiant a la vegada la composició de la roca en cada punt del perímetre i els efectes erosius que pateixen. Blanc va afegir que «la Mola descanse sobre una superfície de terra que s’està erosionant, i els geòlegs ens expliquen que esta erosió pot ser molt dràstica, afectant la Mola i provocant despreniments», o passar tot el contrari. «Tenim una radiografia exterior de tota la Mola, però és difícil saber què està passant realment per dins».

Pel que fa a les actuacions més immediates, i de cara a donar major solidesa al massís de roca, s’aixecaran unes columnes de subjecció i també «farem una espècie de grapat que resguarde les roques».

Una preocupació des de 2013
Des de l’hivern de 2013, ara fa més de 10 anys, la Mola ha suposat una de les grans preocupacions per als mont-rogins, tant per a aquells que han anat passant pel consistori, com per al veí en general. Aquell hivern, després de la copiosa nevada que va caure l’últim dia de febrer, el despreniment d’un tros de mola que va baixar fins a l’antic barri de Sant Roc va obligar l’ajuntament a desallotjar cinc cases. A partir d’aquell moment, la gran prioritat del poble va ser consolidar la mola, vetllant per la seguretat dels seus veïns. Al llarg dels últims anys s’han fet diferents intervencions, i inclús es van traslladar els dipòsits d’aigua de boca fora de la part alta del poble. Ara, Mont-roig ja té un projecte ben detallat de les característiques i l’estat de tota la mola. «Sigue qui sigue el futur ajuntament de Mont-roig», va concretar Gloria Blanc, «este important projecte ja el tindrà aprovat».

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans