Logotips d'organismes oficials

Teruel Existe denuncie al Ministeri per l’impacte favorable dels parcs eòlics de Forestalia

El PSOE qüestione els projectes del Matarranya i entén que «s'està venent el futur del territori per quatre duros»

El moviment ciutadà crític als projectes energètics del Matarranya es porte mobilitzant des de fa més de dos anys. Foto: R. Lombarte

El moviment ciutadà Teruel Existe ha denunciat el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic per la declaració d’impacte ambiental (DIA) favorable de sis projectes eòlics que Forestalia té contemplats entre el Matarranya, el Mesquí i el Baix Aragó. En la seua exposició d’arguments, Teruel Existe considere que estos projectes haurien d’haver-se tramitat com un únic pla, i com a tal sotmetre’s a avaluació ambiental estratègica. A més, recorden que s’ha modificat l’expedient traslladant una subestació elèctrica uns 30 quilòmetres cap a l’est, «quan esta subestació pertanyia a un altre expedient» i mai no es va avaluar ambientalment. Des de Teruel Existe consideren que podria concórrer en delicte ambiental per la infracció de la normativa sobre avaluació ambiental, i d’esta manera perjudicar greument diverses espècies d’avifauna catalogades en perill d’extinció, així com la integritat d’Espais Protegits Red Natura 2000.

Indignació socialista
Per la seua part, el PSOE també s’ha pronunciat davant la declaració d’impacte ambiental favorable de sis dels set projectes eòlics que Forestalia té previstos al Matarranya. De fet, i a través d’un comunicat, els socialistes van defensar que representants municipals i militants es reafirmen «en la decisió que va adoptar Comarca del Matarranya el 3 de febrer del 2022, on es van posicionar en contra d’esta possible implantació”. Des del PSOE van explicar que «els tres ajuntaments presidits en el seu dia per alcaldes socialistes (Massalió, la Vall i Valljunquera) van presentar al·legacions a estos projectes energètics, materialitzant la seua disconformitat davant esta situació», la qual no va passar desapercebuda entre la població matarranyenca. Va ser tal el malestar, que inclús ajuntaments com Arenys de Lledó i Mont-roig, entre d’altres, també van remetre al·legacions. A través d’este comunicat, van recordar la tasca del regidor del PSOE de La Freixneda, ja que ell mateix «es va encarregar de la redacció de les al·legacions». El PSOE qüestione la possible implantació dels parcs eòlics, entenent que «el futur del territori s’està venent per quatre duros».

R. LOMBARTE
Mitjans