Logotips d'organismes oficials

250 persones s’unixen en una cadena humana a La Freixneda en contra dels projectes eòlics

A l'acte reivindicatiu hi va participar gent vinguda de diferents pobles de la comarca del Matarranya

La Freixneda va acollir la reivindicació contra els projectes eòlics. I. Aparicio

El 25 d’agost passat, unes 250 persones van formar una cadena humana des del col·legi de La Freixneda fins a la plaça Nova per mostrar el seu desacord amb la massificació eòlica. Des de Gent del Matarranya, organitzadors de l’esdeveniment, es van mostrar molt contents amb la participació. “Tenint en compte que l’agost és una època complicada, va venir gent de tots els pobles, de tots els colors polítics i es va veure transversalitat i germanor“, va apuntar Juanjo Pérez, portaveu de l’associació. Amb estes iniciatives intenten implicar al màxim de gent possible, “fer-los partícips de la problemàtica i donar a conèixer la situació”. “Portem 4 anys de guerra i comencem a veure ja les batalles finals. Per això és molt important fer acte de presència i intentar guanyar-les”, afegia Pérez. “Ara estem encara en la via administrativa, i estem preparant diferents actes per a recaptar fons i preparar una possible via judicial. Volem crear una caixa de resistència, involucrant també els ajuntaments i la Comarca del Matarranya per sufragar les despeses conjuntament”, explica el portaveu.

A hores d’ara, sis dels set projectes de Forestalia han aconseguit la Declaració d’Impacte Ambiental favorable del Ministeri de Transició Ecològica, i els de Capital Energy encara estan pendents. Davant d’esta situació, des de Gent del Matarranya el que intenten és convèncer el Ministeri i el Govern d’Aragó perquè vertebren el territori i facen un pla estratègic d’ordenació de les renovables en l’àmbit de tot Aragó. “Ara és el Matarranya, però hi ha moltes més zones afectades”.

A escala comarcal, també estan treballant per ampliar el Pacte per la defensa dels paisatges del Matarranya, subscrit per diferents pobles afectats directament pels projectes, i pretenen obtenir el suport de la resta de municipis per, com explica Juanjo Pérez, “marcar una cohesió i una solidaritat entre ajuntaments”.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans