Logotips d'organismes oficials

Govern d’Aragó i grups LEADER firmen el pla estratègic 2023-2027, valorat en 55 milions d’euros

A les ajudes a projectes productius i no productius, així com als projectes de cooperació, se sumen ara línies de subvenció de 10.000 € als promotors que vulguen emprendre un negoci al territori

Els 20 grups Leader d'Aragó es van trobar en el nou conseller d'Agricultura del Govern d'Aragó. Foto: NDM

La sala Jerónimo Zurita del Pignatelli va acollir el passat dimarts 14 de novembre l’acte d’acord dels fondos LEADER per al tram comprès entre els anys 2023 i 2027, i que constarà de 55 milions d’euros. L’acte institucional va estar presidit pel conseller d’Agricultura, Ramaderia i Alimentació del Govern d’Aragó, Ángel Samper, així com per la directora general de Desenvolupament Rural, Rosa Charneca. Els representants dels 20 grups Leader de la geografia aragonesa van firmar este acord, un acte en el qual van assistir tant el gerent del Grup d’Acció Local Baix Aragó-Matarranya, Joaquín Lorenzo, com també la nova presidenta d’Omezyma i alcaldessa de Lledó, María Teresa Crivillé.

Ángel Samper va destacar el seu afany a treballar pel camp aragonès, com va deixar clar, segons al seu entendre, el substanciós increment del pressupost que va presentar a les Corts d’Aragó. Pel que fa als fondos LEADER, el president de la Xarxa Aragonesa de Desenvolupament Rural, José Manuel Penella, va subratllar que els diners europeus a través dels grups d’acció local arriben a tallers menuts, a empreses d’embalatge d’ous, emprenedors turístics, habitatge rural i d’altres, i durant la reunió van recordar que prompte sortirà l’ordre d’ajudes per a l’exercici 2024. De fet, el primer tram per a presentar propostes subvencionades a través dels fondos LEADER està previst que es tanque a finals de febrer.

Pel que fa al contingut, i segons va recordar Joaquín Lorenzo, com a gran novetat en este nou pla estratègic tindrem una línia d’ajudes, la qual beneficiarà en 10.000 euros a nous autònoms. Estos nous promotors hauran de justificar una inversió inicial de 3.000 euros, i estes ajudes es podran complementar a les línies ja existents per a projectes productius i no productius. Els promotors dels pobles més menuts tindran prioritat de cara a l’obtenció d’estes ajudes, si bé, i entre les condicions que establirà el Grup d’Acció Local de cara a optar a la subvenció, trobem que no podran haver més de dos llicències d’eixa activitat en el municipi on es té previst executar la inversió.

De fet, i segons va afegir Lorenzo, esta línia de subvenció està pensada, entre altres qüestions, per assegurar el relleu generacional d’alguns gremis o crear oficis que, per desgràcia, estan desapareixent en el món rural. A les poblacions superiors als 1.500 habitants, esta línia d’ajudes només està oberta per a la creació d’activitats noves i inexistents. Seguint la línia dels últims anys, els nous LEADER contemplaran partides pressupostàries per a projectes productius i no productius, oberts tant a emprenedors com a les administracions públiques del territori, així com projectes de cooperació. Este nou LEADER també contemple un projecte tractor, adjudicat a l’associació Las Cerezas i que impulsarà a Valljunquera.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans