Logotips d'organismes oficials

Comarca aprove uns pressupostos de 4,22 milions amb el vot favorable de PP i PAR

El PSOE i Teruel Existe es van abstindre, mentre que Chunta va votar en contra. En el capítol d'inversions destaquen el Pla de Sostenibilitat Turística i un FITE del 2021

Imatge de l'última sessió comarcal, celebrada el passat 21 de novembre. Foto: R. Lombarte

Seguint la línia dels últims anys, la Comarca del Matarranya ha aprovat uns pressupostos molt ajustats, però que gràcies a algunes inversions importants arribarà als 4,22 milions d’euros. En el capítol d’inversions destaque una partida de 1,26 milions d’euros que prové del Pla de Sostenibilitat Turística que se li va concedir a Comarca la passada legislatura, així com 150.000 euros més del FITE 2021. Si analitzem detingudament els pressupostos, el capítol 1, que correspon als gastos de personal, pujarà a més de 2 milions d’euros, i que es tradueix en pràcticament el 50 per cent del gasto. Els pressupostos van tirar per avant gràcies al vot a favor dels 9 consellers del PP presents a la sessió comarcal i els dos vots del PAR. El PSOE i Teruel Existe es van abstindre, mentre que CHA, que fa unes setmanes ja es va posicionar en contra del contingut de l’addenda del Pla de Sostenibilitat Turística, va dir no a estos pressupostos. Una de les partides que va generar més debat fa menció als 4.000 euros que hauran de pagar els consistoris adherits a l’escola comarcal Sagalets, decisió que no comparteixen algunes formacions.

Fernando Camps (PP) és el president de la Comarca del Matarranya, i va concretar que «els pressupostos van destinats a mantindre tots els serveis que hem tingut a la Comarca esta legislatura passada», a la vegada que s’està treballant en «traure el màxim finançament possible procedent del Govern d’Aragó, perquè cada vegada els serveis són més cars però les partides que ens arriben són pràcticament les mateixes que l’any 2010». Camps va parlar del projecte Sagalets. «L’escola comarcal és deficitària de fa temps», però «pensem que és un model a seguir per a moltes comarques». Així els ho han traslladat tant a Educació com a la direcció d’Administració Local. És una fórmula que al Govern d’Aragó «li resulte més barata», però «ens agradaria que vingués més finançament». De fet, Fernando Camps va apuntar que actualment Comarca del Matarranya obté 180.000 euros per les 10 aules de l’escola infantil ‘Sagalets’. En canvi, «si foren aules municipals independents ens haurien de donar 225.000 euros, perquè concedeixen 22.500 euros per escola». Per a corregir este dèficit, Comarca ha valorat aplicar estos 4.000 € a cada poble adherit al projecte.

Sobre esta qüestió es va referir Iñaki Belanche, representant de CHA, en la sessió comarcal. «Estem fent una gestió de les escoles infantils que hauria de correspondre al Govern d’Aragó. I havent sintonia entre el govern comarcal i el govern autonòmic, pensem que és el moment de fer les gestions pertinents». Belanche va afegir que estos 4.000 euros que es volen aplicar per aula «poden resultar importants per als pobles», però els 40.000 euros anuals de dèficit que té el servei comarcal serien perfectament «assumibles per un pressupost autonòmic». En relació al vot en contra dels pressupostos, Belanche va entendre que «és qüestió de coherència. Quan en el seu moment es va fer la modificació pressupostària després de l’estiu, el Pla de Sostenibilitat Turística únicament contemplava un 1 per cent a la principal infraestructura que té el territori», que és la Via Verda. Des de Chunta, Iñaki Belanche va lamentar que «no s’ha tingut en consideració una partida major per a la millora i el manteniment d’esta infraestructura turística». I com el Pla de Sostenibilitat forme part del pressupost, d’aquí el seu vot en contra.

Des del PAR, els dos consellers van votar a favor d’estos pressupostos, mentre que el PSOE i Teruel Existe es van abstindre.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans