window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-155190099-1'); window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'G-56PVWNXVB6');
Logotips d'organismes oficials

El conveni dirigit al patrimoni religiós invertirà a les esglésies de Calaceit i Queretes

La Diputació i l'Arquebisbat renoven, de la mà de Fundació Ibercaja, un conveni que supere els 243.000 euros i que va destinar a la recuperació de sis temples de la província

La firma i renovació d'este conveni beneficiarian dos esglésies del Matarranya. Foto: NDM

La Diputació Provincial, l’Arquebisbat de Saragossa i la Fundación Ibercaja han ratificat el seu conveni de col·laboració per a la conservació i la restauració del patrimoni artístic, arquitectònic i religiós de la província. Gràcies a este conveni, es podrà actuar a sis esglésies i temples religiosos de nuclis de població, amb una partida econòmica que pujarà a 243.653,13 euros. Entre les actuacions previstes, apareix contemplades dos actuacions al Matarranya. Una a l’església parroquial de Calaceit, valorada en 30.000 euros, i una altra a l’església de la Misericòrdia de Queretes, i que està valorada en 40.000 euros. Sobre esta qüestió, el president de la Diputació, Joaquín Juste, va agrair tant a la fundació com a l’arquebisbat la seua col·laboració, i va recordar que «a la majoria dels municipis l’element patrimonial més important que tenen és la seua església o les seues ermites, i no només per al culte».

Al mateix temps, Juste va valorar este conveni «per responsabilitat, perquè tots hem heretat un patrimoni i unes infraestructures que cal mantindre, per responsabilitat perquè les noves generacions les puguen agrair com ho hem fet natres, i també per este valor econòmic d’atracció de turistes i visitants que ens ajuden a l’activació econòmica dels pobles al nostre territori». L’ecònom de l’arxidiòcesi de Saragossa, Joaquín Abellanas, per la seua part, va apuntar que per a una diòcesi «el més important són els seus sacerdots i els temples, que són el lloc de pregària i devoció de la comunitat que l’utilitza. Al final, estes ajudes ens permeten mantindre dignes, rellevants i bonicos els temples, amb un passat històric i una bellesa importants». Finalment, el director de zona d’Ibercaja, Eduardo Sola, va apuntar que «la restauració d’estos béns és patrimoni de tots», i que Ibercaja «es bolque sempre que pot» en estos projectes.

La institució provincial aporte per a fer este obres religioses un total de 100.000 euros, un 41,04% del total de les aportacions. L’Arxidiòcesi de Saragossa, que serà qui execute les inversions d’este conveni, hi aporte 133.653,13 euros, un 54,85% del total. Per la seua part, la Fundació Ibercaja aporte 10.000 euros, un 4,1%. Totes les obres han de comptar amb la preceptiva llicència municipal corresponent. En el cas que la restauració afecte un Bé d’Interès Cultural, haurà de tindre també l’aprovació de la Direcció General de Patrimoni Cultural, extrems que hauran de ser acreditats documentalment, amb caràcter previ al pagament de la subvenció. El conveni subscrit es va iniciar a la dècada dels anys 90, i actualment contemple la creació d’una comissió de seguiment integrada per cinc membres, dos per part de l’Arquebisbat de Saragossa, dos de la Diputació i un en representació de la Fundació Ibercaja.

REDACCIÓ
Mitjans