Logotips d'organismes oficials

Arcoiris i Escola d’Adults renoven els cursos d’espanyol per a treballadors

Este any, uns 50 empleats del Grup i familiars s'han apuntat a les classes d'alfabetització

Els estudiants del curs passat van rebre el diploma i un obsequi. NDM

El 23 de novembre passat l’equip directiu del Centre d’Adults de Vall-de-roures i la direcció del Grup Empresarial Arcoiris van renovar el seu acord de col·laboració per tercer curs consecutiu. Este acord afavoreix que els treballadors i les famílies del Grup assistesquen gratuïtament a les classes d’espanyol que s’oferixen al centre, així com rebre formació per a una participació ciutadana activa, que els facilite desenvolupar-se millor a la comunitat.

Mari Lorente, de l’equip directiu de la Fundació Arcoiris, va explicar les claus d’este projecte, “després de tres anys, hem vist que és un recurs molt bo, fomentem que es matriculen perquè aprofiten estos cursos. Normalment són treballadors immigrants que tenen dificultats amb l’idioma”. Precisament aquell mateix dia al matí als 39 alumnes que van acabar amb èxit el curs 2022-23 se’ls va lliurar un diploma i un obsequi, que va consistir en un val per comprar productes. Segons Lorente, els alumnes valoren molt positivament l’experiència, “volen continuar venint a les classes perquè volen aprendre més i veuen que ho necessiten i que els ha estat profitós. Molts repetixen“. És una iniciativa que es va assentant curs rere curs, “el primer any es van matricular unes 15 persones i, este any, se n’han apuntat uns 50 alumnes”, concreta Lorente.

A més a més, este curs han volgut ampliar l’oferta amb classes d’alfabetització digital. La directora del centre, Nines Sahún, així ho explicava, “hem sumat, a les 4 hores que hi ha diàries d’espanyol, dos dies de suport en informàtica, perquè es manegen bé amb el mòbil, però els tràmits administratius, que cada cop es fan més en línia, se’ls fa un món. I és una manera més divertida d’aprendre espanyol perquè ensenyes la llengua alhora que dones ferramentes“.

Estes classes s’organitzen en petits grups, ja que hi ha alumnes que acaben d’arribar i no tenen cap coneixement de l’idioma i, alguns, poca escolarització. Sahún en destaca la seua dedicació, “són gent que treballa moltes hores en tasques molt dures i tot i això agafen la carpeta i venen cada dia”. Perquè no és només l’idioma, “estem ajudant-los a integrar-se i sentir-se un membre més de la comunitat, perquè aquí tenen companys que són de Vall-de-roures”, apunta Sahún.

La directora també va voler destacar la inclusió dels familiars al conveni. Generalment, són dones que no treballen i els costa relacionar-se a causa del desconeixement de l’idioma. “Elles han d’anar a reunions amb professors, al metge… i els manquen les paraules necessàries per a expressar-se”.

Recorden que si hi ha algú interessat a assistir a estos cursos, encara pot apuntar-se posant-se en contacte amb l’Escola d’Adults de Vall-de-roures, situada al carrer la Paz, en el mateix edifici que la biblioteca.

Escolta aquí les entrevistes amb Mari Lorente y Nines Sahún en el programa Matarranya al Dia de Ràdio Matarranya.

MARTA JIMÉNEZ

 

Mitjans