Logotips d'organismes oficials

La capital del Matarranya aprove uns pressupostos que superen els 4,7 milions d’euros

Les principals inversions van dirigides a l'eficiència energètica, a la recuperació i consolidació de patrimoni històric i als serveis públics

L'ajuntament ha sol·licitat el 2% Cultural del Ministeri, on contemple actuacions al pati d'armes i les muralles del castell. Foto: NDM

L’ajuntament de Vall-de-roures tindrà un pressupost que de cara al present 2024 superarà els 4,7 milions d’euros. Un pressupost que va tirar per avant amb el vot favorable del PP (qui governe en majoria absoluta), Chunta i PSOE, i l’abstenció del PAR. Per a este exercici, la capital del Matarranya es mourà amb 3.214.000 euros, als quals cal afegir-hi els 1,5 milions d’euros de la Sociedad Municipal, qui s’encarregue de la gestió de la Residència de la gent gran, de l’Escola de Futbol Base i del servei de neteja d’edificis municipals. En total, més de 4,7 milions d’euros que en el capítol d’inversions se centraran sobretot en eficiència energètica, en la recuperació i consolidació del patrimoni històric, així com en el manteniment dels serveis públics. Entre les inversions previstes, tenim la creació d’un parc solar fotovoltaic, l’adquisició d’un cotxe elèctric o la sol·licitud del 2% Cultural del Ministeri, i en el que Vall-de-roures té previst invertir enguany al pati d’armes i les muralles del castell.

Carlos Boné és alcalde de la població i va apuntar que «s’ha aprovat un pressupost que està pensat en mantindre i gestionar els serveis que ja tenim i generar-ne de nous». I tot i que parlem d’un pressupost significatiu per a una població, Boné va recordar que «cada vegada són més els costos, i desgraciadament els ingressos no pugen al mateix ritme que el cost de la vida». De fet, i de cara a reduir les factures de llum i de combustible, enguany el consistori farà «una inversió de 153.000 euros per a la col·locació de plaques solars en diferents edificis municipals». Esta partida arribe a través d’una ajuda europea. En eixa mateixa línia, «l’ajuntament canviarem un cotxe de gasoil per un vehicle elèctric», que es traduirà en 48.000 euros que arriben també d’Europa. De fet, Carlos Boné va fer menció als «gastos diaris que no es veuen i que són molt importants». I és que entre l’enllumenat públic i factures de llum i calefacció d’edificis municipals, es destinen «més de 300.000 euros a l’any».

Des de l’ajuntament, i de cara a seguir treballant en la conservació del seu patrimoni històric, també s’ha sol·licitat el 2% Cultural que convoque el govern central. Boné va detallar que «hem sol·licitat una actuació per a millorar i consolidar la muralla del castell i del pati d’armes», que de cara a enguany se traduiria en una inversió de 186.000 euros. Al marge de les inversions, l’alcalde de la població també va parlar sobre l’aposta que es farà en el manteniment de serveis públics. En este sentit, Boné va entendre que «des de l’ajuntament seguim treballant per la conciliació laboral i familiar», de manera que «hem destinat 50.000 euros per ajudes a escoles infantils i menjador». Paral·lelament, se seguirà ajudant l’Escola de Música, aprovant-se una partida econòmica de 47.000 euros per a formació musical, així com el conveni de col·laboració que es firme amb ATADI, i que supose 10.000 euros. En funció de la línia d’ajudes que traguen les administracions superiors, arribaran noves inversions.

La piscina climatitzada
Paral·lelament, i en relació al projecte de la piscina climatitzada, que ha suposat algun imprevist per a l’ajuntament, ja està completament operativa des de finals de desembre. L’alcalde de la població va explicar que «tot apunte a que el projecte de climatització es va dimensionar malament. Les màquines no tenien la suficient potència per a la instal·lació», i la temperatura ambient i de l’aigua quedaven per davall de les recomanables. Com a solució, i segons va afegir Carlos Boné, «s’ha hagut d’instal·lar un suport addicional (una segona climatització) per a mantindre eixa temperatura estable». Des de l’ajuntament, el seu alcalde va reconèixer que «no és un problema del constructor», sinó que l’error derive d’un problema de projecte. Vall-de-roures ha posat esta irregularitat «en mans dels advocats per veure si recau alguna responsabilitat en els tècnics que van redactar el projecte». Reforçar el sistema de climatització s’ha traduït en un sobrecost de 84.000 euros a les arques municipals.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans