Logotips d'organismes oficials

Alerten pràctiques privatitzadores en l’equipament del nou Hospital d’Alcanyís

La plataforma per la Defensa dels Serveis Públics del Baix Aragó ha denunciat que no serà el departament, sinó una empresa, l'encarregada d'elaborar el pla de dotació del centre hospitalari

Representants de la plataforma, durant la roda de premsa que van convocar la setmana passada al Baix Aragó. Foto: NDM

La plataforma per la Defensa dels Serveis Públics i els Drets Socials del Baix Aragó ha desenterrat les atxes i ha denunciat opacitat per part del Govern d’Aragó, així com una possible privatització dels equipaments del nou hospital que s’està aixecant a Alcanyís. En roda de premsa celebrada la setmana passada, la plataforma, que està integrada pels sindicats UGT i Comissions Obreres, per algunes formacions polítiques, com Esquerra Unida, Teruel Existe, PSOE i el Partit Comunista dels Treballadors d’Espanya, així com per treballadors del sector sanitari, va posar de manifest que una empresa privada s’encarregarà de l’elaboració del pla de dotació de l’equipament del nou hospital, alterant el compromís del Govern d’Aragó d’apostar per una construcció netament pública. La plataforma va anunciar esta preocupació a través d’un manifest que volen convertir en moció de debat, tant a consistoris com als consells comarcals de l’àrea d’influència de l’Hospital d’Alcanyís, recordant que el projecte d’equipament de l’hospital es farà de «manera privada», i no amb els recursos que té el Salud.

En una entrevista concedida a Ràdio Matarranya, la sanitària Nélida Arroyos va dir que «la nostra preocupació és saber per què este pla l’ha de fer una empresa privada», quan el departament «té els seus propis mitjans per a poder fer-ho» i, de fet, «així ho ha fet en altres hospitals». Des de la plataforma posaven com a exemple el centre hospitalari de Teruel. Una altra cosa que ha sorprès la plataforma és la falta d’informació, denunciant que el projecte és confidencial, si bé han pogut descobrir que una empresa gallega estaria al darrere del pla d’equipaments. Arroyos va afegir que «a l’Hospital d’Alcanyís, des que es va anunciar la seua construcció, ja es va intentar impulsar una proposta públic-privada» durant l’etapa popular presidida per la Luisa Fernanda Rudi. Amb l’etapa socialista, liderada per Javier Lambán, es va apostar per una construcció 100% pública, com també que els accessos a l’hospital foren amb finançament 100% públic. La plataforma va dir que «en principi, la construcció de l’hospital serà públic. Els accessos, també. Entenem que les bates també seran 100% públiques. Però, per què este plec? No en tenim resposta».

Més contundent va ser Delia Lizana, que de la mà de Nélida Arroyos va ser l’encarregada d’obrir la roda de premsa i la lectura del manifest. En la seua intervenció, va denunciar que «ens veiem obligades a tornar a eixir als mitjans de comunicació per a protegir una cosa que ens va costar molt defensar als carrers», com va ser «la construcció pública de l’Hospital d’Alcanyís». Lizana va remarcar que «ens torne a governar la dreta», i va afegir que «com ja va anunciar el president de la comunitat, l’hospital funcionarà sí o sí, encara que sigue amb velles fórmules que s’havien desaprovat». Durant la roda de premsa, i preguntant-li a la plataforma perquè este ressorgiment ara i per la falta de contundència durant l’època socialista de Javier Lambán, quan l’hospital va patir reiterats incompliments de l’obra, un històric de Comissions Obreres i d’Esquerra Unida, com és Alfredo Soldevilla, en va destacar l’esforç de l’anterior executiu per a evitar fórmules públic-privades de construcció. A la vegada, i tal com exposava el rotatiu provincial Diario de Teruel, també ho van fer per a no sembrar discòrdies entre les esquerres autonòmiques.

El mateix ‘Diario de Teruel’ va explicar també que fonts del Salud asseguren que «el nou hospital serà 100% públic i tant el personal com la gestió del mateix dependran en la seua totalitat del Salud». Per això, tal com apunte este rotatiu, des del Govern d’Aragó volien transmetre «un missatge de tranquil·litat i de serenitat a la població», la qual «tindrà este hospital el més prompte que sigue possible».

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans