Logotips d'organismes oficials

Gent que busque casa i cases que busquen gent

Valljunquera i Aiguaiva formen part del projecte 'Re Viviendo', una proposta que pretén resoldre el problema residencial al món rural

Valljunquera està aixecant un bloc de quatre pisos per ampliar la seua oferta residencial. Foto: NDM

Salvant algunes excepcions, el món rural s’enfronte a una paradoxa difícil d’explicar: cada vegada hi ha més cases buides i cada vegada hi ha més dificultats per a trobar una casa disponible on viure. Tot i que els factors són diversos, i que el turisme accentue esta realitat en algunes poblacions, la qüestió residencial s’ha convertit en un dels principals reptes de les nostres comarques. De fet, i de cara a donar-li una segona vida a les cases buides en el món rural, l’associació Re Viviendo ha posat en marxa un projecte que pretén connectar propietaris que tinguen cases i que estiguen disposats a llogar-les, amb persones, famílies o nous pobladors que tinguen l’interès de crear el seu projecte de vida a les nostres poblacions. En definitiva, una mena de Match residencial. Esta iniciativa, que es pot seguir a través de la pàgina web re-viviendo.es, s’està desplegant en forma de pilot per diferents municipis del nostre entorn, entre ells Valljunquera.

Aitor Clemente és alcalde d’Aiguaiva, població a tocar del Matarranya i que forme part d’este projecte que promou la fundació Aragón Emprende en càrrec al Fondo de Cohesió. “Este projecte busque resoldre una paradoxa que tenim a bona part de llocs del nostre entorn: gent buscant casa i cases buides”, apunte Clemente. I és que “no som capaços de posar una solució a esta realitat”. De fet, “tenim gent que vol i pot viure als nostres llocs, que volen crear la seua vida als nostres pobles”, però que no saben on viure. “Ens explote el cap i això done molta ràbia. Li dones voltes i més voltes, buscant una casa per a una família” que vol viure aquí. L’alcalde d’Aiguaiva fa un diagnòstic de l’oferta residencial al seu poble. Pel que fa a cases en venda, l’oferta està. Una altra cosa és el preu d’eixida. “Tendim a valorar no sol la construcció, sinó també el sentiment i apego que tenim a una casa”. I això acabe disparant els preus d’unes cases que, en la majoria dels casos, necessiten una reforma important.

L’altra opció és el lloguer. Però l’oferta d’arrendament és molt limitada al món rural. I és aquí on entre l’associació. Aitor Clemente recorde que abans de comprar, primer “la gent vol provar” a través del lloguer. Una opció que no sempre està disponible. A través de ‘Re Viviendo’ es treballe esta qüestió, “analitzant cas per cas i d’una forma individualitzada les opcions de cases buides que tenim” i que poden engordir l’oferta residencial, incidint especialment en cases i pisos en bon estat i que puguen ser habitats des del primer dia. En estes primeres setmanes d’execució del projecte, tal com va detallar l’alcalde d’Aiguaiva, set propietaris s’havien posat en contacte amb l’associació ‘Re Viviendo’ demanant informació i també han aparegut famílies interessades en viure al lloc. El projecte conste d’una aplicació informàtica on es ‘troben’ els propietaris, que inclouen les característiques de la casa i la fórmula de lloguer, i la persona o família interessada en viure. “Si es fa un Match, poden arribar a un acord”.

Més demanda que oferta
Valljunquera és una altra de les poblacions que ha estat seleccionada per l’associació ‘Re Viviendo’ de cara al desplegament del seu projecte. I la seua alcaldessa, Susana Traver, destaque que “per a Valljunquera, la qüestió residencial és una necessitat i una prioritat”. De fet, la població està treballant en diferents direccions, sigue “a través de la venda de cases o a través de la creació de lloguer social”. Traver remarque que “fa sis o set anys vam detectar que totes les places de lloguer, públiques i privades, estaven ocupades”. Per tant, “tota família que volgués vindre al poble, o tots els jóvens que es volgueren emancipar i crear el seu projecte de vida a Valljunquera, no tenien com fer-ho”. L’ajuntament va iniciar el procés de compra de cases per a continuació rehabilitar-les i traure-les en lloguer, i es va aventurar en la construcció d’un edifici que suposarà quatre pisos més, i que esperen tindre operatiu a primers de 2025. Ara mateix, Valljunquera té sol·licituds de pisos, però res disponible.

En paral·lel a la creació de lloguer públic, el consistori també ha treballat al costat de la part privada, intentant que alguns particulars s’animen a llogar cases que gairebé estan buides tot l’any o inclús traure-les a la venda. Traver va recordar que a través d’este procés “vam aconseguir que una casa particular eixís a lloguer i altres tres les posaren a la venda. Dos s’han venut”. Ara bé. L’alcaldessa de Valljunquera entén que “no resulte fàcil”. A l’hora de comprar apareixen “preus desorbitats”, inclús a cases que precisen una rehabilitació integral i inclús es podrien declarar en ruïna. I és aquí on creu Susana Traver que té un paper significatiu el projecte ‘Re Viviendo’. “Parlar amb estes famílies”, algunes de les quals “poden ser molts germans que han heretat una propietat i que podrien estar interessats en llogar o vendre”, però no sabem molt bé com fer-ho. I especialment treballar “la part sentimental”. Animar a desprendre’s de propietats que no li podem ús i que poden aprofitar altres famílies.

Aquí pots escoltar les entrevistes que hem mantingut amb Aitor Clemente, alcalde d’Aiguaiva, i Susana Traver, alcaldessa de Valljunquera:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans