Logotips d'organismes oficials

La Portellada apostarà per la construcció de tres pisos adaptats més

A través d'un FITE de 120.000 euros, l'ajuntament ampliarà el seu parc residencial. Gràcies a esta obra finalista, la població tindrà cinc apartaments sense escales i pensats per a la gent gran

Actualment, la Portellada no compta amb pisos de lloguer ni cases assequibles en bon estat per comparar. Foto: NDM

La Portellada començarà en breu les obres de construcció de tres apartaments tutelats i lliures de barreres arquitectòniques, pensant especialment en la gent gran del poble. L’execució d’estes obres, que tindran un caràcter finalista, serà possible gràcies a un FITE de 120.000 euros que li han concedit a l’ajuntament, i que permetrà acabar del tot este projecte, que contemplava en origen la creació de cinc pisos. Gràcies a una fase prèvia, la Portellada ja va adaptar dos pisos al mateix edifici. Una vegada executada esta segona fase del projecte, sol faltarà moblar els pisos i es podran traure a lloguer. L’edifici en qüestió està ubicat a la vora mateix de les piscines i el Centro Cultural, i cada apartament (que tindrà 50 metros quadrats, aproximadament) està equipat amb un bany, un menjador, una cuina i una habitació de matrimoni. Tot i que la prioritat són les persones grans, des de l’ajuntament van entendre que si algun jove o alguna parella estigués interessada en ocupar un pis, el podrien utilitzar sempre que no hi hagués suficient demanda residencial.

Gloria Serrat és l’alcaldessa de la Portellada, i va destacar que “al poble teníem un local diàfan molt gran que no tenia cap ús, i vam considerar oportú fer apartaments adaptats per a la tercera edat”. Per tant, “uns pisos no excessivament grans, on no falto de res i on no calgue ni pujar ni baixar escales”. Els apartaments tenen uns 50 metros quadrats i estan previstos per a una persona o una parella. Les portes tenen suficient amplada perquè pugue passar una cadira de rodes. Serrat va recordar que estos pisos estan “al mateix edifici del Hogar del Jubilado, al mig del poble”. Per tant, “estan molt ben situats, tenen molt bona llum i, sobretot, estan tots adaptats i no tenen escales”. L’alcaldessa del municipi va remarcar que “les cases tradicionals, les de tota la vida, tenen moltes escales”, i este impediment a vegades dificulte la independència i l’autonomia de certs veïns. De moment, l’ajuntament ha acabat dos apartaments, però els equipaments no podran eixir a lloguer fins que no acabe esta segona fase. Les obres han d’estar acabades al setembre d’este 2024.

Una necessitat real
Per norma, quan es cree una cosa és perquè darrere hi ha una demanda. I en el cas de la Portellada, Gloria Serrat va considerar que “la necessitat està”, la proposta “és bona”, i hi ha gent del poble que “ha anat preguntant per a saber com ho tenim”. L’alcaldessa de la població va recordar que amb este FITE “tindrem l’obra acabada. Només caldrà vestir els apartaments. Però si els demandants són veïns de la Portellada, inclús podrien traslladar allí el seu llit, el seu sofà o els mobles que els hi puguen fer falta”. Des del consistori, Gloria Serrat va entendre que la prioritat passe per “atendre a la gent gran”, tot i que “si algun jove es volgués posar i no estigueren tots ocupats”, estos apartaments també es podrien destinar a altres perfils de veïns. De la mateixa manera que a molts municipis del Matarranya, l’oferta residencial a la Portellada és bastant escassa. Pisos de lloguer no n’hi ha, i cases en bon estat en venda o per a entrar a viure, tampoc. Les poques coses que hi ha a la venda, o són molt cares, o estan per reformar, o les dos coses.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans