Logotips d'organismes oficials

Una exposició de més de 300 fotografies antigues recupera la història recent de la Freixneda

Durant la Fira d'Antiguitats es podrà visitar la mostra del fotògraf local Ignacio Celma ‘La Fresneda 1875-2020, 145 anys d’Història’

L'exposició fotogràfica es pot visitar del 24 de març al 25 d’agost de 2024 a la sala d’exposicions de l’ajuntament. Foto: R. L.

Com ja és tradició, la Fira de les Antiguitats de la Freixneda es veurà complementada amb una exposició fotogràfica. L’artífex d’esta proposta és Ignacio Celma, veí de la localitat, fotògraf i gran amant de les imatges antigues. Per a esta edició s’exposen unes 300 fotografies de diferents temàtiques, militars, d’orquestres de festes, de l’escola, de famílies… Enguany s’amplia l’exposició i amb ella la varietat d’instantànies que es mostren. Això sí, totes elles estan vinculades amb la localitat, per tant és una proposta molt interessant per als veïns de la Freixneda, perquè en ella poden reconèixer a familiars seus. Però també al públic en general li resultarà interessant, ja que els permetrà veure en imatges com era la vida social dels pobles rurals en el segle passatCelma, en la seua col·lecció privada, compte amb documents fotogràfics de fa gairebé 150 anys. “He aconseguit fotografies de l’any 1875 de la Freixneda”, explica satisfet el fotògraf local.

Celma va recopilar multitud de fotografies arran de l’edició d’un llibre sobre la història local. L’ajuntament va fer una crida i la gent es va bolcar en la iniciativa i va aportar un gran nombre d’imatges antigues que conservaven. Així va néixer el llibre i també l’exposició que es pot veure cada any durant la Fira. Celma explica que encara li porten fotografies antigues. I que així va ampliant el seu arxiu fotogràfic que, apunta el veí, pot arribar a les 200.000 imatges. Es compon d’instantànies cedides, però principalment de pròpies. I és que Celma era un fotògraf ambulant, anava a les festes dels pobles del voltant i feia fotografies. Les revelava i tornava per a vendre-les. Un treball que va quedar obsolet amb l’arribada del món digital. Celma recorda que sobre els anys 80 va anar abandonant esta ocupació, amb la universalització de la fotografia.

La mostra es va inagurar el passat dissabte 23 de març i es podrà visitar, a part dels dies de la fira, tots els diumenges i festius de 12.00 a 13.00h. fins al 25 d’agost a la sala d’exposicions de l’Ajuntament de la Freixneda. Es tracta d’una oportunitat única per a recuperar fragments d’història conservats en imatges.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans