Logotips d'organismes oficials

La Freixneda recupere la normalitat després del tràgic incendi del carrer Major

Les flames van cremar la casa de Ramón Celma, qui va perdre la vida. L'ajuntament va suspendre l'esperada Fira d'Antiguitats

L'incendi es va declarar la matinada del Divendres Sant. Els Bombers han treballat durant cinc dies en la seua extinció. Foto: M. Jiménez

Els bombers de la Diputació Provincial ja han donat per extingit el foc declarat el divendres passat, 29 de març, a la Freixneda. Després de molts dies de tensió i preocupació, finalment els veïns de la localitat poden descansar. Han estat uns dies molt intensos al poble. Uns dies que havien de ser d’alegria i molt de moviment, i que per un desgraciat accident s’han convertit en tot el contrari. L’incendi, que es va declarar la matinada de Divendres Sant i es va emportar la vida de Ramón Celma, veí del poble i propietari de la casa afectada, va obligar el consistori a suspendre diversos actes de la Setmana Santa, així com la Fira d’Antiguitats, que estava prevista per aquell mateix cap de setmana.

L’alcalde de la localitat, Ramón Gimeno, explicava que van decidir suspendre la fira “per la seguretat de tots”. I és que la casa que es va cremar, ubicada al carrer Major, al mig de la vila, era d’un antiquari que acumulava moltes coses dins. De fet, l’incendi va anar rebrotant durant més de tres dies, i com a mesura de prevenció es van desallotjar les cases de la vora, per perill de que el foc s’estengués. La carnisseria que fa cantnera entre el carrer Major i el carrer del Pilar ha estat tancada durant totes les festes de Setmana Santa per prevenció.

Des de l’organització de la fira, que ho tenien tot preparat per a la festa, van haver de cancel·lar la programació i avisar a tots els firants. “Ha sigut molta faena d’administració”, va concretar Gimeno. “Ha sigut un cop molt fort per al poble i per a tota la gent, perquè teníem moltes il·lusions posades en la fira i ha desaparegut tot”. La fira, junt amb els dies de Setmana Santa, són un atractiu molt gran per a l’arribada de gent al poble, i calculen que “el comerç s’ha ressentit molt: els bars, les tendes… perquè el poble va quedar pràcticament tallat i tancat per a la gent”. I és que durant tot el cap de setmana hi ha hagut molt de fum i molta gent ha marxat abans d’hora o ja no s’ha acostat a la localitat.

Però la conseqüència més greu de l’incendi va ser la víctima mortal que va ocasionar. Es tracte del veí Ramón Celma, qui va ser, a més, el promotor de la Fira d’Antiguitats. La seua pèrdua ha estat un cop molt dur per al poble. Així ho va entendre l’alcalde: “el poble està molt afectat, hem estat molts dies sumits en la preocupació per com ha faltat”. I recorde que la principal raó per a suspendre la fira, a part de la seguretat, va ser en respecte a ell i la seua labor en relació a la fira. Aquell divendres s’havia de celebrar la Rompida de la Hora, un dels actes més multitudinaris de la Setmana Santa de la Freixneda, però es va haver de suspendre. No obstant això, dissabte a les 12 del migdia van decidir fer un petit homenatge a Ramón Celma amb una concentració de tambors i bombos a la plaça.

Carnicería Ferrer reobrirà en hores
Per la seua part, i des de Carnicería-Charcutería Ferrer de la Freixneda, que s’ha vist obligada a tancar la tenda des de Divendres Sant a conseqüència de l’incendi que es va declarar al número 21 del carrer Major, ahir van enviar un comunicat en senyal d’agraïment i de comprensió als clients i veïns per tot el que han viscut. En el text, des de la carnisseria demanen “disculpes” als seus clients per “no poder prestar el servei que es mereixen”, i també volien “agrair” les mostres de comprensió que els hi han arribat en estos dies tan intensos, tant dels clients i veïns com dels negocis de la població. Una vegada els Bombers ha donat per controlat i extingit l’incendi, des de la carnisseria s’han posat a pintar i a desinfectar el negoci, amb la intenció d’obrir de cara al públic al més prompte possible. La tenda espere tornar a la normalitat bé demà divendres o el dissabte.

M. JIMÉNEZ / R. LOMBARTE
Mitjans