Logotips d'organismes oficials

Juan José Omella, protagonista de luxe per a estrenar el nou enllosat de la Misericòrdia

El cardenal de Barcelona i veí de Queretes va oficiar la missa del dilluns de Pasqua, seguida per molts feligresos. L'ermita, un dels temples del territori que s'ha beneficiat del conveni de Diputació

El cardenal Omella, a dalt al centre, al costat de les autoritats municipals i les autoritats religioses. Foto: J. L. Camps

El cardenal de Barcelona Juan José Omella, un il·lustre veí de Queretes i tota una autoritat religiosa al nostre país, va ser l’encarregat d’oficiar la primera missa que es fa a l’ermita de la Misericòrdia després de la seua recent restauració. L’ermita en qüestió, datada del segle XVI i ubicada a poc més d’un quilòmetre de Queretes en direcció a Calaceit, ha segut una de les beneficiàries gràcies al conveni que tots els anys impulse la Diputació Provincial, i que es destine a patrimoni religiós. Des de Queretes, i després de dedicar diferents fases a la restauració de la seua església parroquial, i que ha suposat la rehabilitació de teulades, interiors, així com fatxades exteriors, van considerar oportú centrar-se ara en l’ermita de la Misericòrdia. En una primera fase s’ha actuat a l’enllosat, el qual s’ha estrenat esta Setmana Santa amb una sonada litúrgia. La intenció de l’ajuntament és continuar amb la consolidació de l’ermita, on estan contemplades futures actuacions.

Fernando Camps és l’alcalde de Queretes, i va explicar que “Juan José Omella ens va fer una grata sorpresa. Com tots sabeu, és veí del nostre poble. I uns dies abans de les festes de Setmana Santa ens va telefonar per a dir-nos que el Dilluns de Pasqua estaria pel poble i que li agradaria oficiar la missa”. Omella va presidir una cerimònia en la que també van estar presents, entre altres, el bisbe auxiliar de Barcelona, David Abadías, així com el bisbe de Tortosa, Sergi Gordo. També van assistir-hi Arturo Ladino, vicari de la població, així com Pedro Segura, mossèn natural de Queretes. La delegació religiosa anava de camí al Bisbat de Terol, i d’allí l’estada pel Matarranya. Camps va recordar que esta missa va ser seguida per molts feligresos de la població, i al mateix temps “ens ha servit per a inaugurar el canvi de les lloses que hem fet a l’ermita”. De fet, la intenció de l’ajuntament és seguir amb la restauració de l’ermita, actuant a les fatxades exteriors i els interiors del temple.

Conveni de Diputació
Les obres de millora de l’enllosat de l’ermita de la Misericòrdia arriben a través d’un conveni de col·laboració en el que participen la Diputació Provincial, Fundació Ibercaja, l’Arquebisbat de Saragossa i els ajuntaments implicats, i que va dirigit al patrimoni arquitectònic, religiós i artístic de la província. De fet, en l’últim conveni se’n beneficien dos temples del Matarranya. Per un costat, tenim l’ermita de la Misericòrdia de Queretes, la qual oficie missa en algunes ocasions assenyalades, com ara el dia de l’ermita que es fa la benedicció dels termes. La segona actuació prevista al Matarranya és la de l’església parroquial de Calaceit. A través d’este conveni, a Queretes s’ha fet una inversió de 40.000 euros, mentre que a Calaceit, la partida contemple 30.000 euros. Poblacions relativament pròximes al nostre territori, com ara Calanda o la Codonyera, també s’han beneficiat de l’últim conveni sobre el patrimoni religiós que ha impulsat la Diputació Provincial.

TEXT: RUBÉN LOMBARTE
FOTO:  J. L. CAMPS
Mitjans