Logotips d'organismes oficials

“És una fira molt familiar; la gent disfruta dels estands i de les activitats complementàries”

La Fira de l'Hort i del Jardí de La Portellada serà l'1 de maig, però este cap de setmana ja hi haurà propostes amb la festa de Sant Pere Màrtir

Gloria Serrat és l'alcaldessa de la Portellada. Foto: NDM

La Portellada proposa per a esta primavera una nova edició de la Fira de l’Hort i de Jardí. Una cita imprescindible per a tot hortolà o aficionat a les plantes, ja que hi trobareu tot el necessari, des de planter, llavors, adobs, fins a tota classe de plantes més decoratives i orientades a la jardineria. Esta vegada, es viurà la novena edició i el gruix d’actes tindrà lloc l’1 de maig, festiu a escala nacional en celebrar-se el Dia del Treball. Però el cap de setmana previ, des de l’organització també han preparat activitats coincidint amb la celebració del dia de Sant Pere Màrtir. Des de l’Ajuntament de la Portellada, la seua alcaldessa, Gloria Serrat, ens explica tots els detalls per a esta cita firal tan esperada a la comarca del Matarranya.

La Fira de l’Hort i el Jardí és una de les propostes més recents que s’ha incorporat a la roda firal del Matarranya. Amb tot, ja porta 9 edicions, s’ha fet un lloc i la gent l’espera amb moltes ganes.
És una fira molt familiar i ve gent del poble i de tota la comarca. Disfruten dels estands, de les activitats complementàries i fins i tot es poden quedar a dinar, perquè hi ha propostes de menjar amb foodtrucks, pizzes, pollastres a l’ast i, este any, com a novetat, hem obert un espai de barbacoa, amb taules i cadires, on la gent podrà cuinar i menjar. La Fira és un espai d’encontre i any rere any ens tornem a trobar tots aquí.

Què trobaran la gent que visite la Portellada el dia 1 de maig?
Dimecres (1 de maig) s’inaugurarà oficialment la fira, amb tots els estands, que este any en són molts. N’hi haurà al voltant de 30. A més, tindrem rondalla amb el grup de jota del poble, que animarà els carrers, i exhibicions que sorprendran.

Conformar una fira d’estes característiques ha de portar molta feina. La gent del poble s’hi implica?
Sí, la veritat és que requereix molta feina, però es fa amb alegria i entre tots tirem endavant. Per exemple, l’associació de jubilats sempre fa quelcom bonic. Este any se centraran en el treball tradicional del cigró. I també faran, com cada any, la venda de bunyols típics, que sempre té molt d’èxit. Els cuinen allà mateix amb una recepta molt antiga. I no faltarà tampoc la zona d’animals, que dona molt de joc i agrada molt a tots en general i en especial als xiquets.

Les activitats complementàries són les que acaben d’arrodonir la proposta. Hi ha cap novetat per a esta edició?
Normalment fèiem una exposició de plantes, però este any serà diferent. Hi haurà una mostra de treballs en miniatura i l’exposició de fotografies de la Comarca del Matarranya. Altres vegades fèiem tallers per als més petits, però en esta edició canviarem i hem apostat per portar una animació infantil, que creiem que també agradarà molt.

A la nostra zona estem patint una prolongada sequera. Esta situació afectarà la Fira de l’Hort i el Jardí, que està tan vinculada amb l’entorn?
Els firaires han confirmat que vindran igual que cada any. Tindrem diverses parades molt grans de plantes, planters i cactus. La gent està esperant el planter, perquè encara que hi hagi sequera, caldrà intentar plantar coses, i a veure si tenim sort i plou. El dia de la fira, evidentment volem que faci bon temps, però sí que esperem que arriben les pluges i millore la situació.

A més de les activitats de l’1 de maig, el cap de setmana anterior, al poble ja s’escalfaran motors amb diferents propostes.
Este any la fira cau dimecres, amb dos dies pel mig des del cap de setmana. De tota manera aquí sempre s’ha celebrat Sant Pere Màrtir i igualment aprofitarem i farem festa.

Explique’ns què han preparat per al dissabte 27 d’abril a la Portellada?
El dissabte tindrem un taller sobre tints naturals, que crec que serà molt interessant. Allí s’ensenyarà a utilitzar el cafè, la cúrcuma o les pells de ceba per tenyir. Primer es farà una demostració i després nosaltres mateixos podrem fer el nostre projecte particular. I per a este mateix dia, també hi ha programat un tast de cerveses artesanes. A la nit no hi faltarà la discomòbil, l’activitat festiva que promouen els joves del poble.

El dia de Sant Pere Màrtir és data assenyalada al poble. Com es desenvoluparà la celebració?
Diumenge celebrarem el dia de Sant Pere Màrtir, que aquí sempre es fa molta festa. Al matí es va al peiró en romeria, i allà es fa una missa campestre. L’associació de dones repartirà coquetes típiques i xocolata. Posteriorment, es baixarà al poble per fer un dinar popular i se celebrarà també la trobada de dolços, en la qual qualsevol que hi vulgue participar pot portar el seu dolç, que després es repartirà entre tots els assistents en petites porcions.

Amb tot este ampli programa, només queda convidar la gent a què vingue a la fira i disfrute de la proposta.
Sí, i com que és en un dia festiu solt que queda entre setmana, els animem a tots a què vinguen i es donen una volta per la nostra fira. Aquí us esperem contents, amb tot ja en marxa i preparat per a esta jornada tan especial.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans