Logotips d'organismes oficials

La Fira de la Portellada és festiva, floral i eminentment agrària

Hi haurà venda de plantes i planter, així com l'estand d'intercanvi de llavors i exhibicions de treballs relacionats amb les faenes del camp

Els principals carrers del poble s'omplin de paradetes de plantes i productes del territori. Foto: NDM

La Fira de la Portellada és la més primaveral de la comarca del Matarranya i dona al poble molta alegria i vistositat. Els carrers principals s’omplin de parades carregades dels colors i les aromes de les flors. I a cada racó, el visitant es troba una proposta curiosa: un lloc on fan crespells, un altre on es poden tastar els rotllets, abunden els estands d’artesania local amb productes de la zona i no falta mai l’exposició d’animals de granja. Este any, de la mà dels jubilats de la localitat, es podrà conèixer tota la feina que comportava la producció tradicional del cigró. En concret, es mostrarà la varietat local recuperada, ‘el cigró de la Portellada‘, de casa Celma. Els grans faran una demostració de com es ventaven, es crebaven i se seleccionaven segons el calibre.

D’altra banda, i a nivell més especialitzat, APROEBA (Associació de Productors Ecològics del Baix Aragó) celebrarà durant el dia una assemblea i, a més, portaran per a la fira productes innovadors per millorar la terra, relacionats amb la microbiologia, els fongs, els bacteris … I promouran una xerrada oberta a tothom, i en especial als agricultors, que se centrarà en el maneig del sòl i els pros i contres de la coberta vegetal. Un tema que, segons explica, Víctor Vidal, organitzador de la fira, “està en boca de tothom”. Esta xerrada es durà a terme a mig matí del dia 1 de maig. Des de l’organització aposten per este tipus de propostes perquè la fira és molt festiva, molt floral, però és eminentment agrària i el que es vol fomentar és l’empoderament dels productors artesanals que treballen amb aliments i productes del territori. En este sentit, Vidal destaca el gran interès que s’ha despertat els darrers anys entre consumidors, restauradors i comercials sobre els productes agrícoles de qualitat i proximitat. “Cada vegada hi ha més conscienciació a consumir aliments diferenciats, que tinguen una història i amb nutrients contrastats. El problema és que falten productors”, apunta Vidal. A la Fira de l’Hort i el Jardí estarà present la taula d’intercanvi de llavors. De fet, “el lloc de la Xarxa de Llavors d’Aragó no hi pot faltar. És ànima de la fira”, assegura l’organitzador. “Allà la gent pot endur-se llavors de varietats que comercialment no trobaran a cap altre lloc”.

Nou anys després de la primera edició, la Fira de la Portellada segueix en marxa i més forta que mai. I és que esta proposta, que als fundadors els va semblar una mica “desgavellada” en els seus orígens, ara s’ha confirmat com una aposta que agrada a tothom. “Els firaires venen perquè aconsegueixen vendes interessants i hi ha bona afluència de públic, ja que procurem que siga molt variada, visual i bonica”, conclou Víctor Vidal. I és que el secret d’esta fira és que bona part dels visitants acudeixen a primera hora atrets per aconseguir el millor planter i es queden tot el dia aprofitant les diferents propostes i activitats que s’ofereixen, i es retroben amb veïns i amics de tota la comarca.

Programació:

Dissabte, 27/04/2024
17.00h. Tast de cervesa a càrrec de cerveses Artillera, al centre cultural. (necessària inscripció prèvia).
17:00 h. Exhibició i taller participatiu de pintura amb restes vegetals, al centre cultural. (necessària inscripció prèvia).
21:30h. Sopar de Morral.
00:00 h. Discomòbil.

Diumenge, 28/04/2024
12:30h. Missa campestre en honor a Sant Pere Màrtir, benedicció i repartiment de coquetes.
14:30h. Dinar popular-degustació dels dolços presentats a la XVII Trobada de dolços.
En finalitzar concert a càrrec de ‘Carlos i etc’.

Dimecres, 01/04/2024
08:00 h. Muntatge dels estands i venda de planter.
11.00h. Obertura de la IX Fira de l’hort i el jardí.
11:00 h. Assemblea socis d’aprova i xerrada a càrrec de Ráfael Jarque sobre la mosca de l’olivera.
11:30h. Pintacares i activitats infantils amb llavors a càrrec de joves dinamitzadors del Matarranya.
12.00h. Ronda jotera pel recinte firal amb l’escola de jota de la Portellada i la col·laboració del cachirulo d’Alcorisa.
Durant tot el dia: Exhibició de labors tradicionals del camp relacionats amb els cigrons de la Portellada.

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans