Logotips d'organismes oficials

La Processó de la Santa Espina tanque quatre intensos dies de Festes de Primavera

El dinar popular i els jocs tradicionals a l'ermita, entre els moments més participatius i animats a Calaceit. L'aigua va impedir la celebració de la 'Nit de Foc', prevista per al dissabte

La Processó de la Santa Espina ha posat el punt i final a unes intenses Festes de Primavera. Durant quatre dies, Calaceit ha celebrat un munt de propostes que han fet que els veïns i les veïnes del municipi sortiren al carrer i les visqueren al màxim. Unes festes que es van tancar el dilluns amb un dels moments de major devoció per al poble de Calaceit, com és la processó de la relíquia de la Santa Espina, una de les espines de la corona original de Crist i que es conserve a la població. La processó es va viure a les 6 de la tarde, i va voltar l’església parroquial per a seguir pel carrer Maella, Enrufa, carrer de Dalt i tornar a l’església pel carrer Major i la plaça. La processó va estar encapçalada per la confraria de la Santa Espina, els xiquets i xiquetes que acaben de fer la primera Comunió, el reliquiari de la Santa Espina, les autoritats religioses i les autoritats municipals, i la tancava la banda Gaspar Sanz de Calanda. Precisament, un concert de la banda Gaspar Sanz, que va interpretar diferents peces musicals a la plaça Major, va tancar estes Festes de Primavera 2024.

David Insa és regidor de Festes a Calaceit, i va reconèixer que “les festes han anat una mica atropellades”, en el sentit que el mal temps va condicionar una part de la programació que tenien plantejada. De fet, la Nit de Foc prevista per al dissabte, amb la presència dels Bous de Foc de Calaceit i els elements procedents de Constantí i Reus, es va suspendre pel mal temps. Insa va afegir que “van ser quatre gotes”, però “per motius de seguretat” es va acordar suspendre l’actuació. Tot i això, la pólvora s’haurà de cremar. D’aquí que des de Calaceit estan quadrant agendes per a recuperar la ‘Nit de Foc’, sigue en el marc de les Festes d’Agost o una nit dels pròxims mesos. Les altres propostes es van viure amb total normalitat, i des de Festes van recalcar que “el dia a l’ermita va anar molt bé”. Enguany, els quintos inclús van portar una xaranga, i a l’ermita de Santa Anna es va viure un gran ambient. Aquella tarde no van faltar els jocs tradicionals, com ara la barra ensabonada, que van intentar pujar quatre xics i una xica. De premi, un cuixot.

Les Festes de Primavera es fan coincidir amb la Pasqua Granada, i durant tres dies Calaceit celebre Santa Anna, Sant Isidre i la Santa Espina. Unes festes que impliquen diferents entitats i associacions. Si els quintos es van encarregar de la música de la primera matinada i de la festa a l’ermita, l’associació de jóvens va muntar la festa de la nit del dissabte. De cara al diumenge es va viure la Festa dels Agricultors, i en ella van estar presents les Reines i Dames de Festes 2023. Per la tarde es va viure la jornada folklòrica, a càrrec de la Comissió de Festes i l’associació d’Agricultors, i que en esta ocasió va dur a Chaparro de Valldesgorfa. A causa del mal temps, l’actuació de jotes es va fer al pavelló. D’esta manera, Calaceit done per finalitzades les Festes de Primavera. Ara bé. De cara a les pròximes setmanes continue l’activitat cultural i festiva a la població. Per un costat tindrem els festivals de final de curs, entre ells el de l’Escola de Música. Calaceit també viurà en unes setmanes la Fira del Benestar, mentre que a l’estiu se celebrarà el Matarranya Íntim i un Festival de Jazz.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans