Logotips d'organismes oficials

L’orgue de Mont-roig torna a sonar gràcies a la col·laboració de la localitat

L'església parroquial de la Mare de Déu de l'Asunción ha pres la iniciativa per reparar este instrument musical que data de 1887

L'actuació a l'orgue de Mont-roig ha consistit en canviar la manxa. Foto: NDM

Ja han donat per finalitzades les obres de restauració de l’orgue de Mont-roig i torna a sonar amb normalitat. Així ho explica Miguel Gascón, alcalde de la localitat. “A principis d’any, Judith Morera, l’encarregada de tocar-lo quan hi ha algun esdeveniment, em va informar que no sonava bé, que hi havia algun problema”. Així que investigant un poc “amb la gent de la junta parroquial i les persones que estan més a càrrec de l’església, es va descobrir que hi havia algun problema a la manxa“, una peça de gran importància per a estos instruments musicals, ja que l’encarregada de generar i graduar el corrent d’aire necessari a cadascun dels tubs.

L’última gran reparació d’esta magnífica peça es va realitzar entre els anys 2006-2007. “Van vindre uns mestres restauradors, i des de llavors no s’havia fet cap actuació gran”, afirma l’alcalde. Una acció integral “pot costar entre els 50.000 i 80.000 euros“. La raó del trencament de la manxa, sembla culpa d’algun rosegador i es va arribar a la conclusió que calia substituir esta peça. La iniciativa va sorgir per part de la junta parroquial de la localitat, els quals van trucar al consistori i “ens van que si els ajudàvem, arreglaven la manxa”. L’ajuntament ha posat la mà d’obra, gràcies a la brigada del pla d’ocupació “hem contractat una quadrilla de gent jove, perquè pensem que podien fer coses pel poble i és una manera d’involucrar-se en les tasques de la localitat”. Concretament, José Antolín i Carlos Segura van reparar l’orgue, amb l’ajuda i la supervisió de Juan Artigas, l’alguatzil que hi havia al municipi durant l’última reparació que es va fer a l’instrument.

L’orgue de l’església parroquial de la Mare de Déu de l’Asunción, ja disposa d’una nova manxa i torna a sonar, però este any, Mont-roig no oferirà cap actuació dins el Cicle d’Orgue de la Comarca del Matarranya. Gascón afirma que “no ens vam poder comprometre”. En esta XIX edició, el concert serà Fondespatla el diumenge, 11 d’agost, amb l’actuació de l’organista Izumi Kando, acompanyada per la soprano Marta García. Un programa de música barroca, amb inspiració italiana, i obres escrites per la mateixa organista, alguna inspirada en temes del Japó.

L’orgue de Mont-roig és un dels més antics del Matarranya. Construït el 1887 al taller dels germans Francisco i Luciano Zurita, de Belmonte. Esta és un instrument musical de molta bellesa i amb una gran història al darrere. L’orgue ha sobreviscut a les guerres que van afectar al poble, i a diversos incendis”, comentava Gascón. “És un dels elements principals de l’església i li tenim afecte perquè és el que ens diferencia d’altres temples, a més, de la sonoritat que té quan se celebren certes misses i esdeveniments”, conclou l’alcalde.

ISABEL APARICIO
Mitjans