Logotips d'organismes oficials

DGA destine més de 6 milions d’euros a la rehabilitació de cases per a lloguer social

Es tracte d'una nova convocatòria d'ajudes procedents del Fondo de Cohesió. També hi ha una partida de 800.000 euros per a eficiència energètica a edificis públics

Cases de lloguer i eficiència energètica, les últimes partides que ha tret el Fondo de Cohesió. Foto: DGA

El Butlletí Oficial d’Aragó (BOA) ha publicat dos convocatòries del Fondo de Cohesió Territorial per a la rehabilitació de cases de propietat municipal destinades al lloguer, així com per a la millora de l’eficiència energètica en immobles d’entitats locals. En total, estes línies de subvenció es traduiran en una quantia de 7 milions d’euros per als exercicis de 2024 i 2025, dels quals 6,2 milions es destinaran al primer dels programes i 800.000 euros al segon. Segons recullen les bases publicades pel BOA, l’objectiu del programa d’habitatge és subvencionar projectes de rehabilitació i reforma d’edificacions de propietat municipal, sempre que la seua titularitat sigue 100% pública. Per això, està previst un crèdit de 3,1 milions per a l’any 2024 i una quantia pràcticament idèntica per a l’exercici del 2025, que possibilitarà una xifra de subvenció d’entre 20.000 i 48.000 euros per sol·licitud aprovada i fins que s’acabe el pressupost.

Entre els gastos a subvencionar, entraran desenrunaments, encofrats, construcció de pilars i parets, pintura, finestres, persianes, portes, rajoles, teulades, materials de construcció, instal·lacions elèctriques, fontaneria i calefacció, així com la compra d’electrodomèstics bàsics de cuina o el seu moblament i la compra de dispositius mecànics o elèctrics per millorar-ne l’accés. En resum, obres o inversions fetes i pagades entre l’1 de gener del 2024 i el 30 de setembre del 2025. Com a criteris de valoració es contemple la categoria territorial amb un màxim de 20 punts, en funció del desenvolupament calculat a través l’Índex Sintètic de Desenvolupament Territorial (ISDT). També una avaluació tècnica del projecte amb una ponderació que podrà assolir els 30 punts i que atén, entre altres aspectes, la viabilitat tècnica, el tipus d’intervenció, l’antiguitat de l’edifici a rehabilitar, l’accessibilitat o la instal·lació de dispositius que generen energia renovable.

A l’hora de definir les entitats beneficiàries, la convocatòria preveu l’ús de l’Estructura del Sistema d’Assentaments a Aragó com a criteri objectiu per a dilucidar qui pot optar a estes subvencions, que s’atorgaran en règim de concurrència competitiva. El temps de presentació de sol·licituds s’estendrà durant els 30 dies hàbils següents a la publicació de l’extracte de la convocatòria al BOA. La segona de les subvencions publicades té com a objectiu fonamental fomentar l’eficiència energètica en immobles de titularitat o ús íntegrament municipal. A este menester es destinaran un total de 800.000 euros, 400.000 euros per a cada exercici, línia contemplada dins del Fondos de Cohesió Territorial, permetent subvencions que aniran entre els 3.000 i els 48.000 euros per a actuacions executades entre l’1 de gener de 2024 i el 30 de setembre de 2025. Entre les actuacions contemplades a la convocatòria es troben les encaminades a renovar i instal·lar sistemes de calefacció i refrigeració.

L’any 2022, i gràcies als Fondos de Cohesió, municipis del Matarranya com Fórnols, Lledó i Mont-roig, van rehabilitar algunes cases i pisos de titularitat municipal amb l’objectiu d’ampliar el parc de lloguer. A la convocatòria de 2023, i tot i que Beseit, Queretes, la Vall del Tormo, Pena-roja, Fontdespatla i la Freixneda van presentar sol·licitud per a la rehabilitació de pisos de titularitat municipal, es van quedar fora de la convocatòria perquè hi havia moltes més sol·licituds que pressupost.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans