El conflicte pel dret d’ús del Palau de Beseit podria acabar als tribunals
L'ajuntament de Beseit pretén recuperar la possessió i ús de l'immoble sencer. Li done 30 dies a l'associació perquè abandone l'edifici
La sessió extraordinària celebrada el passat dijous 23 de gener a l’ajuntament de Beseit va tractar diferents punts en l’ordre del dia, dos dels quals van generar bastanta controvèrsia. El punt número 4 va versar sobre la modificació de l’ordenança municipal del preu d’accés al Parrissal, que passarà de 8 a 12 euros. I el punt número 8 va tractar un conflicte que es va obrir el passat mes de novembre entre el consistori i l’associació cultural El Palau que, lluny d’assossegar-se, pot acabar als tribunals. Tal com va relatar matarranya.media ara fa uns mesos, el conflicte va sorgir arran de la gestió del bar ‘Las Eras’, ubicat al mateix edifici del Palau. Fonts contrastades van explicar que l’últim gestor del bar hauria arribat a un acord de traspàs del local amb un tercer. A l’hora de fer les corresponents gestions, des de l’ajuntament van identificar que el bar en qüestió no tenia llicència d’activitat, que l’immoble és propietat de l’ajuntament i que des de l’any 2006 està catalogat de domini públic. Durant la sessió extraordinària celebrada el passat dijous, i a la qual van assistir representants de l’associació, l’ajuntament va desestimar, amb els vots de l’equip de govern i el vot en contra de l’oposició, les al·legacions que va presentar l’associació El Palau per a demostrar la legitimitat d’ús de l’immoble, basant-se en un contracte d’usufructe dels anys 80 del segle passat que va estar refrendat en el seu dia per l’ajuntament.
Este mitjà de comunicació ha tingut accés a les al·legacions en qüestió, un document que està firmat pel lletrat Manuel Jesús Zapater Ponz, que represente l’associació El Palau en esta causa. En el document en qüestió, que conste de 33 pàgines, es parle dels antecedents, de la Sociedad de Socorros Mutuos que en el seu dia va fundar el municipi de Beseit i que va precedir la vigent associació cultural El Palau, així com dels fonaments de dret als que s’empare l’entitat. Dins del text, més enllà del contracte d’usufructe, la defensa al·legue també que l’ajuntament de Beseit «desconsidere la realitat i obvie per complert que l’immoble conegut com a Palau, que va ser objecte de cessió gratuïta a l’associació que represento, no ha estat destinat mai a ús públic, com si d’un camí, canal, plaça o pont es tractés». Fonts consultades detallaven que, efectivament, l’edifici del Palau mai va ser de domini públic, sinó que la funció en tot moment va ser cultural, recreativa i benèfica, i que eixa catalogació de l’immoble de l’any 2006 pot resultar un error administratiu. Un tercer element que xoque dins d’este conflicte per la gestió del Palau està en el mateix procediment que ha iniciat el consistori, ja que en cap moment s’ha procedit a l’anul·lació del contracte d’usufructe que es va acordar per sessió plenària als anys 80.
Durant la sessió extraordinària de dijous es van desestimar les al·legacions que va registrar l’associació, i el següent pas serà notificar a l’entitat que ha d’abandonar l’edifici en un mes. Des de l’ajuntament van explicar a matarranya.media que la decisió de recuperar l’immoble ve motivada perquè «l’edifici és de titularitat municipal», però també per a «resoldre un problema important», i que derive «d’un dèficit en el servei de bar» que es viu a Beseit. De fet, des de l’ajuntament van afegir que en moments puntuals de l’any, inclús en dies festius importants, s’estan trobant com «els bars estan tancats i els veïns i visitants no es poden prendre ni un cafè». Des del consistori també van explicar que el bar del Palau no té llicència d’activitat i necessite d’algunes reformes per a complir la normativa vigent, com ara els vàters. Fonts consultades de l’associació van contrarestar que tot i que el punt de partida del conflicte va ser el bar del Palau, des de la junta es va plantejar cedir-lo a l’ajuntament, mantenint, això sí, la gestió del local social, cosa a la que es va oposar el consistori de Beseit. Des de l’ajuntament també es va plantejar crear un conveni de 5.000 euros anuals perquè l’associació mantingués la seua programació cultural. A canvi, però, havien de deixar l’immoble i que l’edifici tornés a l’ajuntament. Des de l’associació El Palau s’oposen a esta possibilitat i reiteren el dret d’ús que tenen d’estes instal·lacions.