El Matarranya i ‘Las Cerezas’ treballaran per la inclusió a través de la gestió de residus i el turisme
Aposten per fer el triatge del plàstic i de tots aquells residus valoritzables que acaben al RSU i no es reciclen. Fent una bona gestió, es pot reduir més d'un 50% tot allò que acabe a l'abocador

El Matarranya i l’associació Las Cerezas impulsaran un projecte d’inclusió social a través de la gestió dels residus urbans i el turisme. Així es va desprendre en una reunió que van encapçalar el president i la vicepresidenta de la Comarca del Matarranya, Fernando Camps i Nerea Caldú, respectivament, a la vora de diferents tècnics de l’administració local i representants de l’associació en qüestió, la qual treballe en la millora de la qualitat de vida de les persones en risc d’exclusió social. A esta primera reunió es va tractar la possibilitat de presentar un projecte de col·laboració entre la Comarca del Matarranya i ‘Las Cerezas’ per a fer triatge del plàstic de rebuig en la recollida dels residus urbans, així com de tots aquells residus valoritzables, siguen metall, cartró o vidre. L’objectiu final d’este projecte no és altre que fer una gestió i un reciclatge òptims, reduint a la seua mínima expressió les tones de residus que acaben a l’abocador, i que disparen el cost que han d’assumir els usuaris. Fa 2 anys, la taxa per a entrar a abocador era de 28,76 euros la tona. Ara, i amb la imposició de costos d’explotació, l’aplicació de la llei de residus i el cost addicional per l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, s’estan pagant més de 100 euros per cada tona que entre a l’abocador d’Alcanyís.
De cara a esta finalitat, i tal com es va parlar en esta primera reunió, el personal que faria la funció de triatge l’aportaria ‘Las Cerezas’ a través de la contractació de treballadors en risc d’exclusió social residents al Matarranya. Una estratègia molt interessant que repercutiria en l’optimització de la gestió de residus, sobretot si tenim en consideració que el gran repte que s’ha marcat Europa és reciclar cada vegada més i millor. Tal com va concretar Comarca del Matarranya, «a partir de l’any 2030 tots els residus de competència local que siguen aptes per al reciclatge no seran admesos als abocadors». Per tant, i a través d’este projecte, s’estaria a disposició de complir la llei vigent, reduint a la vegada la fracció RSU més d’un 50 per cent, com també el cost que això supose. Experiències pilot que ja s’estan executant en la geografia nacional constaten que un bon triatge dels plàstics i altres elements valoritzables pot reduir fins a un 80 per cent el volum dels residus que acaben a l’abocador. De fet, la clau per complir amb els percentatges de gestió de residus que reclame la Unió Europea passe pel reciclatge en origen, reduint les tones que acaben a l’abocador. En uns dies, des de Comarca del Matarranya tenen intenció de fer un viatge de treball a Alfaro, Navarra, per a conèixer una planta de triatge dels plàstics.
Cooperació en turisme
Paral·lelament, i dins de la trobada amb ‘Las Cerezas’, una segona proposta que es va valorar va associada a un projecte innovador que promoga la sostenibilitat ambiental, l’economia circular, el turisme i la inclusió social. Esta iniciativa contemple la creació d’una ferramenta virtual amb incentius per promoure pràctiques sostenibles, que inclouen el reciclatge adequat, el foment a la restauració, la participació del comerç local, un impacte positiu per als empresaris o l’adopció de bones pràctiques. Al mateix temps, s’està avaluant la implementació d’un sistema que recompense accions en benefici de l’entorn i de la comunitat. Una altra proposta en matèria turística seria l’impuls d’experiències vivencials, dissenyades perquè els visitants s’involucren activament amb el territori i la comunitat. A través d’activitats transformadores, es vol generar consciència i fomentar un impacte positiu, promovent un turisme responsable. L’objectiu seria enfortir l’economia local, optimitzar la gestió de recursos i residus i fomentar un turisme responsable i inclusiu.