La Senda de las Hadas de Valljunquera compta ja amb unes 30 casetes i els seus elements decoratius
El projecte, que complix el seu primer any de vida, és un atractiu turístic per al municipi, a més d'ajudar a la conscienciació per la cura de la naturalesa i a crear comunitat

Una mica abans de l’arribada de la Setmana Santa de 2024, va néixer la Senda de las Hadas, en Valljunquera. Ara, este projecte complix un any de vida i el camí, fins a l’Ermita de Santa Bàrbara té més màgia que mai. La iniciativa, que va néixer de la creativitat de Laura Querol, una veïna del poble que, com ella mateixa descriu, va ser inspirada per un tronc trobat en el camp i la idea de crear un lloc màgic per als seus fills. “Un dia vaig anar a buscar un tronc i em vaig trobar amb un forat, i, recordant un bosc de fades que havíem visitat a Bureta, vaig decidir portar-lo a casa i fer una caseta de fades per als meus fills”, explica Querol, al que afegix que “volia oferir alguna cosa per a fer amb els nens a la comarca, alguna cosa que no existia en Valljunquera fins a este moment” i destaca que la senda, encara que curta, d’aproximadament 500 metres, i de fàcil recorregut, oferix una experiència única. Malgrat no ser accessible per a carrets de bebè, és un passeig ideal per a tota la família.
Este projecte, que va començar amb tot just dos casetes, ha crescut exponencialment fins a comptar amb unes 30 casetes i figures de diferents personatges, com el Ratoncito Pérez i Campanilla. “Va ser una cosa que va començar com un petit gest personal, però aviat es va convertir en una col·laboració entre els veïns del poble”, assegura Querol. A mesura que la senda s’ha anat formant, molts veïns de Valljunquera van començar a contribuir amb les seues pròpies creacions “van decidir crear una petita guarderia de fades, uns altres van contribuir amb una biblioteca, i els nens del col·legi pinten i restauren els elements deteriorats per les pluges i el pas del temps”.
Però mantenir viva la màgia de la senda no és fàcil. “Cada any, cal reparar i reemplaçar el que s’ha deteriorat per les inclemències del temps, especialment després de les intenses pluges”, comenta Querol, qui dedica temps a pujar regularment per a cuidar la senda. Malgrat els desafiaments, el projecte seguix endavant gràcies al suport dels veïns i l’ajuntament, que també es van encarregar de condicionar la senda per a fer-la més accessible, al mateix temps que van millorar la neteja i seguretat del recorregut.
La senda no sols ha generat un ambient comunitari, sinó que també s’ha convertit en un reclam per als turistes que visiten la comarca. “A la primavera, especialment durant la Setmana Santa, la senda és un lloc de visita obligada per a aquells que busquen una experiència en contacte amb la naturalesa”. A més, els visitants tenen l’oportunitat de deixar la seua petjada en la senda, ja siga col·laborant amb alguna caseta, figura o simplement deixant una dedicatòria en el llibre de visites.
El projecte ha aconseguit atreure l’atenció de veïns i turistes, encara que Querol assenyala que encara no té un recompte exacte de la quantitat de visitants, ja que molts ho fan de manera espontània. “El que més m’emociona és veure com la gent continua triant col·laborar amb el projecte. Cada nova caseta, cada nou detall, és una sorpresa i una alegria”, afegix.
La Senda de las Hadas a Valljunquera és un espai on tant locals com visitants poden gaudir de la naturalesa i deixar volar la seua imaginació. La invitació està oberta per a tots els que desitgen sumar-se a este bell projecte, ja siga participant o simplement visitant una senda plena de màgia, que continua creixent gràcies al suport dels veïns i a l’interès dels més petits. El camí és un reclam turístic i natural que continua sumant elements, visitants i il·lusió.
ISABEL APARICIO