Logotips d'organismes oficials

Diputació i Govern d’Aragó busquen fórmules per a facilitar el relleu generacional en el món rural

Des de l'administració provincial han encarregat a la Cambra de Comerç un nou estudi de la realitat empresarial dels municipis d'entre 500 i 2.000 habitants

Imatge de la trobada protagonitzada entre Govern d'Aragó i Diputació sobre relleu generacional. Foto: DPT

Els diferents agents terolencs implicats a la Mesa de Relleu Generacional que lidere la Diputació Provincial s’han reunit amb la directora general de petita empresa i autònoms del Govern d’Aragó, Ana Sanz, per a traslladar-li el funcionament i els objectius d’esta taula, així com explorar possibles col·laboracions i coordinar a les administracions implicades per a oferir solucions de cara a este repte. El diputat delegat de l’àrea de Desenvolupament Territorial, Javier Ciprés, acompanyat de Sergio Calvo, representant de la CEOE, de María Parrilla, des de la Cambra de Comerç, així com Sonia Salcedo, des d’ACCEM, i Alejandro García, de l’INAEM, han participat en esta nova jornada de treball, a la qual també hi estan representats els agents del Servei Provincial d’Educació des de Formació Professional i el CIT de Teruel.

Per part de la directora general de la petita empresa, esta Mesa de Relleu Generacional és una iniciativa «molt interessant» que treballe amb uns reptes molt pareguts als de l’executiu autonòmic. D’aquí que «és el moment oportú per a tindre converses, alinear i incorporar tots els recursos, programes i iniciatives que estem llançant des de les institucions, perquè la falta del relleu generacional és un problema que afecte tot l’Aragó». De fet, Ana Sanz va manifestar que «implique la pèrdua d’autònoms i d’activitat econòmica». Però el veritable drama «està sobretot a les zones rurals, on comporte la pèrdua de serveis i població». D’aquí que, tal com va apuntar la directora general, per al Govern d’Aragó sigue «un assumpte prioritari que hem d’abordar en coordinació amb altres entitats que volen treballar en esta matèria».

Per la seua part, el diputat Javier Ciprés va agrair la recepció de la directora general, entenent que «està molt implicada, i hem vist que el Govern d’Aragó també està per esta qüestió» perquè «ho veuen com un problema per a tot l’Aragó». Ciprés va considerar que «continuarem col·laborant-hi perquè estos problemes que trobem en el dia a dia puguen solucionar-se». Des de la Diputació Provincial, el diputat del Matarranya va subratllar també que «natres anem molt avançats en això» perquè damunt de la taula «tenim dades reals», afegint que «necessitem de la coordinació que ells faran amb altres departaments, i per això volem implicar altres direccions generals». Precisament, durant esta trobada es van afrontar reptes concrets, com buscar-hi relleu al forn de Burbáguena, el qual subministrament molts pobles del Jiloca.

El relleu generacional en pobles més grans

En paral·lel a esta Mesa del Relleu Generacional, Ciprés va explicar també que des de la Diputació han encarregat a la Cambra de Comerç un estudi sobre relleu generacional als municipis d’entre 500 i 2.000 habitants, després de fer un primer estudi a les poblacions més menudes. De fet, el diputat va entendre que «no pel fet de tindre 2.000 habitants tindran menys dificultats. Les tenen igualment, i caldrà buscar també solucions específiques per a estos problemes». Precisament, Javier Ciprés va apuntar que per este motiu fem les jornades QuedaTE, obrint espais de debat i taules rodones amb empresaris que tenen idees i on sorgeixen ferramentes de col·laboració. En este sentit, Ciprés va dir que «el repte demogràfic que tenim a les poblacions menudes cal tallar-lo amb ocupació», on la petita empresa és imprescindible.

Aquí pots escoltar l’entrevista que li hem fet a Javier Ciprés, diputat delegat de l’àrea de Desenvolupament Territorial i Despoblació a la Diputació Provincial, sobre la Mesa de Relleu Generacional:

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans