Logotips d'organismes oficials

Javier Ciprés (Teruel Existe) assumeix la cartera de Territori i Despoblació a la Diputació

Dimecres vam conèixer l'organigrama de la nova Diputació Provincial, que tindrà un total de 10 delegacions. Entre els grans canvis en relació a la passada legislatura, l'aparició de l'àrea de Turisme

Imatge de la sessió celebrada el passat dimecres, i on es va conèixer l'estructura de la nova Diputació. Foto: NDM

El passat dimecres es va conèixer l’organigrama de la nova Diputació Provincial. I una de les àrees més importants, batejada amb el nom de Desenvolupament Territorial i Lluita contra la Despoblació, l’assumirà el veí del Matarranya i regidor per Teruel Existe a Ràfels, Javier Ciprés. Esta legislatura a la Diputació, presidida per Joaquín Juste (PP), tindrà un total de 10 delegacions. Entre les grans novetats tenim la creació d’una àrea específica de Turisme, que serà assumida per la Marta Sancho (PAR). La legislatura passada, esta matèria apareixia dins de l’àrea de Cultura. Per la seua part, desapareix la delegació d’Igualtat, que és absorbida per l’àrea de Benestar Social, Educació i Família que encapçale Anabel Fernández (PP). La delegació de Cooperació, que incorpore extinció d’incendis, l’assumeix Carmen Maorad (PP). Agricultura recau en Miguel Ángel Navarro (PP), Economia serà per a Raquel Clemente (PP), el president Juste es quede Infraestructures, mentre que Contractació és per a Jesús Puyol (PP). El popular Francisco Narro s’encarregue de les empreses participades, i Miguel Iranzo (PP), d’Esports.

Precisament, i en una entrevista concedida a matarranya.media, Ciprés va explicar que «assumiré una delegació prou important, crec jo. La despoblació és una de les lacres més grans que tenim a la nostra província. La pèrdua de serveis als pobles i les comarques és un repte», i Ciprés considere que «hem de crear estratègies al nostre territori perquè la gent que vulgue viure aquí ho pugue fer amb plenes garanties, i que aquells que vulguen vindre, ho tinguen fàcil». I entre els grans reptes tenim la prestació de serveis, l’accés a una casa digna i l’oferta laboral. Javier Ciprés va concretar que «els pobles destaquen per tindre una població bastant envellida. La gent jove que tenim marxe fora per a formar-se, però després han de tindre possibilitats de tornar i crear el seu projecte de vida aquí». Des de Teruel Existe, Javier Ciprés va defensar que «hem de saber vendre les virtuts del món rural». Ara bé. «També és imprescindible tindre una bona sanitat, un transport públic adequat i oferta residencial. Si som capaços de millorar estos serveis bàsics, serem capaços de frenar la despoblació i inclús revertir-la».

Precisament, durant la sessió plenària centrada en la configuració de la nova Diputació, el president Juste va considerar que «volem que la DPT sigue la Diputació de tots, i en tots els òrgans tindran presència totes les formacions polítiques. També el grup socialista, que estarà en la Junta de Govern, que tindrà la presidència de la Comissió d’Hisenda i la Comissió de Comptes, així com els serveis de patrimoni i de recaptació». D’aquí que Juste va entendre que «cal que tots treballem en favor de la província, en favor dels 236 municipis, que és per al que ens ha escollit» la ciutadania. Pel que fa a l’equip de govern, format per PP, Teruel Existe i PAR, que són les tres formacions polítiques que van recolzar la investidura de Joaquín Juste, el president de la Diputació va recordar que «el PAR assumirà Turisme, Camins i la Colònia Pólster», mentre que Teruel Existe s’encarregarà de «l’assistència en municipis i l’assessorament energètic». Per a l’agrupació d’electors també es delegue l’àrea de benestar social, així com igualtat o biblioteques. El PP assumirà «el gros» de la casa.

Des de Teruel Existe, la vicepresidenta primera Beatriz Martín va entendre que «en tot moment ha hagut diàleg. Ens hagués agradat arribar a més delegacions, però cal ser conscients del número de diputats que té cada formació». Martín va destacar «la creació d’un assessorament a municipis per la pluja de projectes energètics que estan venint», així com la creació d’una delegació que incorpore el nom de lluita contra la despoblació, i que serà un dels principals cavalls de batalla de la formació. Des del PAR, el seu portaveu, Rafa Samper, va recordar que la passada legislatura «ja vam assumir Camins», una carpeta que seguiran gestionant, i que han acceptat també Turisme, en la qual es veuen perfectament preparats. Per la seua part, Pedro Polo, des del PSOE, va voler destacar «la interlocució fluïda i dialogant que hem tingut amb el president Juste», i fruit d’això «ens ha concedit tot allò que li hem sol·licitat». El PSOE es va abstindre en la delegació de ‘benestar’, on desapareix la paraula ‘igualtat’, entenent que el PP «s’ha impregnat del llenguatge de l’extrema dreta».

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans