Logotips d'organismes oficials

Unanimitat a la Diputació per a reclamar un FITE de 100 milions d’euros a l’any

La proposta, que va defensar Teruel Existe a través d'una moció en l'última sessió plenària, va eixir per avant amb el vot a favor de tots els diputats provincials

Imatge de la sessió provincial de setembre, en la qual es va aprovar la moció dels 100 milions al FITE. Foto: NDM

La Diputació Provincial ha demanat, per unanimitat, ampliar la partida pressupostària del Fondo d’Inversions de Teruel (FITE), passant dels 60 milions d’euros actuals als 100 milions d’euros. Així es va aprovar en l’última sessió plenària, celebrada el passat 28 de setembre, i a través d’una moció presentada i defensada per Teruel Existe, la qual va prosperar amb el vot favorable de les quatre formacions polítiques que estan representades a la Diputació. De fet, tant el govern (PP, Teruel Existe i PAR) com l’oposició (PSOE) van votar de forma unànime sobre esta proposta que es traslladarà tant al govern central com al govern autonòmic presidit per Jorge Azcón, instant-los no només a ampliar les partides pressupostàries previstes al FITE, sinó també demanant que el FITE es destino a la seua finalitat original, i que tots dos governs afronten de manera decidida polítiques per a resoldre els problemes estructurals que viu la província.

Durant l’última sessió es van debatre un total de sis propostes presentades per diferents formacions polítiques. La primera d’elles la va defensar el PP, fent menció a l’oposició de la Diputació a una possible amnistia als presos del procés català, que va prosperar amb el vot a favor del PP i el PAR. Teruel Existe es va abstindre mentre el PSOE va votar en contra. La segona proposta la va presentar el PSOE, reclamant que foren cessats els alts càrrecs del Govern d’Aragó que feren apologia a la dictadura franquista, i que no va prosperar pels vots en contra del PP i el PAR. La proposta socialista a la creació d’una agència provincial de l’Energia tampoc va prosperar, com tampoc la proposició d’augmentar el Fons Aragonès del Finançament Municipal. En canvi, les mocions presentades per Teruel Existe, centrades en l’increment del FITE, en la defensa dels efectius de la Guàrdia Civil en el món rural, i en el pacte del desenvolupament sostenible, sí que van tirar per avant.

La perversió del FITE
El FITE, que va nàixer fa exactament 40 anys, es va crear per a corregir l’important desequilibri territorial que patia la província. Actualment, Govern d’Aragó i Govern d’Espanya aporten 30 milions d’euros a l’any per administració, unes partides que no han augmentat des de l’any 2006. De fet, una de les grans reivindicacions de Teruel Existe va en eixa direcció, entenent que són unes aportacions que han quedat descontextualitzades. Aplicant l’evolució de l’IPC des de l’any 2006, s’estime que ara el Fondo d’Inversions de Teruel s’hauria de traduir en 85,6 milions d’euros. Al mateix temps, la proposta que va ser aprovada en el ple de la Diputació contemple també fer del FITE una ferramenta real d’inversions addicionals per a la província i no convertir-lo en els pressupostos de la província. Si fa 12 anys el PSOE va criticar que el PP havia pervertit el FITE i l’havia convertit en el pressupost anual de Terol, al llarg de les dos últimes legislatures als socialistes li han plogut les mateixes crítiques.

R. LOMBARTE / REDACCIÓ
Mitjans