Logotips d'organismes oficials

Prop de 6.000 veïns del Matarranya estan cridats a les urnes el pròxim 9 de juny

Este diumenge se celebren Eleccions al Parlament Europeu. De l'escrutini eixiran els 61 eurodiputats que li corresponen a Espanya. En total, s'hi han presentat 34 candidatures

El delegat del Govern a Aragó, Fernando Beltrán, ha presentat este dimecres el dispositiu per a les eleccions del diumenge. Foto: NDM

Este diumenge se celebren Eleccions al Parlament Europeu, i un total de 5.949 veïns del territori estan cridats a les urnes. Als comicis hi poden participar més de 38 milions d’espanyols, i finalment han estat acceptades un total de 34 candidatures. Tot i que a les Eleccions Europees de l’any 2019 el PSOE va ser la formació més votada a Espanya, després d’obtindre 20 escons, els sondejos marquen un canvi de tendència, donant-li la victòria momentània al PP. De fet, la majoria de les enquestes marquen un gir cap a les dretes, tot i que el factor C’s, que després d’obtindre 7 eurodiputats en els comicis de l’any 2019 desapareixeria de la cambra, és el gran condicionant d’estes Eleccions Europees.

Pel que fa a candidatures, a les sigles tradicionals de PP i PSOE s’hi afegeixen la formació d’extrema dreta VOX (actualment té 3 eurodiputats), les esquerres de Podemos, que han recuperat Irene Montero per a estos comicis, la coalició independentista d’esquerres (BNG, Esquerra Republicana i EH Bildu), Lliures per Europa (que és la dreta catalanista de Puigdemont), el projecte Sumar de Yolanda Díaz, així com la coalició Existe la España Olvidada, que està encapçalada pel cap visible de Teruel Existe, Tomás Guitarte. Precisament, és en esta llista on trobem l’únic candidat de la nostra comarca que irromp a les Eleccions Europees 2024. És Ismael Brenchat, regidor per Teruel Existe a Valljunquera, i que apareix com a primer suplent.

Si analitzem les Eleccions Europees de 2019, el PSOE va ser la formació més votada (20 eurodiputats), seguit del PP, amb 12 eurodiputats. A continuació apareix C’s i els seus 7 eurodiputats, mentre que Podemos en va obtindre 6. Vox va traure 3 escons, els mateixos que la coalició de BNG, ERC i Bildu. Junts va sumar 2 eurodiputats, i la coalició solidària de PNB i Coalició Canària es va emportar l’últim escó. En eixos comicis, a Espanya se li van assignar 54 eurodiputats. De cara a les Eleccions Europees 2024, a Espanya li corresponen 61 eurodiputats, i com destacàvem, el PP es postule com la formació més votada, obtenint 22-23 eurodiputats. Al PSOE, les enquestes li donen els mateixos 20 eurodiputats de fa cinc anys. VOX pot doblar representació.

Entre els grans interrogants, tenim Podemos i si sobreviu al seu enfonsament. Algunes enquestes li donen 2 eurodiputats. Sumar pot entrar amb 3-4 escons, les esquerres independentistes repetirien els resultats de 2019 i Junts es quedarà amb un eurodiputat. La coalició entre canaris i PNB mantindria també un escó i la coalició ‘Existe’ quedaria sense representants. C’s desapareixeria (com ha fet en pràcticament totes les cambres locals, regionals i nacionals) del panorama europeu. Recordem que les Eleccions Europees se celebren cada cinc anys, i destaquen per generar una gran abstenció. De fet, i exceptuant en aquelles convocatòries que no han coincidit amb altres comicis, la mitjana de participació se situe per davall del 50%.

CENS ELECTORAL ALS POBLES DEL MATARRANYA
(Entre parèntesi, cens d’espanyols residents a l’estranger)
Arenys de Lledó 141 (7)
Beseit 453 (25)
Calaceit 748 (49)
Fórnols 64 (3)
Fontdespatla 235 (13)
Freixneda, la 306 (55)
Lledó 110 (3)
Massalió 374 (11)
Mont-roig 220 (6)
Pena-roja 312 (14)
Portellada, la 191 (10)
Queretes 401 (19)
Ràfels 107 (7)
Torredarques 69 (5)
Torre del Comte, la 103 (13)
Vall del tormo, la 232 (16)
Vall-de-roures 1.606 (92)
Valljunquera 277 (13)
MATARRANYA 5.949 (361)

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans