Logotips d'organismes oficials

Brexit, coronavirus, crisi energètica, guerra a Ucraïna… Una legislatura que ha posat Europa contra les cordes

Este diumenge se celebren Eleccions al Parlament Europeu. Analitzem els comicis i el futur de la Unió Europea amb l'assessor aragonès de l'Esquerra Europea, Miguel Ángel Gracia

El 9 de juny prop de 6.000 veïns del Matarranya estan cridats a les urnes. Foto: NDM

Cinc anys donen per a molt. Si més no, fixem-nos en la novena legislatura del Parlament Europeu, que està a les portes d’acabar i ha tingut absolutament de tot. Una etapa marcada per l’euroescepticisme, i que ha patit en el fenomen del brexit un exemple de llibre. La marxa del Regne Unit de la Unió Europea es va materialitzar l’1 de febrer de 2020, després de dos pròrrogues més que necessàries pels desacords i les desavinences entre dos posicions contraposades. La Gran Bretanya va abandonar la unió, causant una de les majors crisis polítiques i identitàries que es recorden dins de la comunitat. Però el brexit només va ser la punta de l’iceberg, i la Unió Europea ha patit diferents sacsejades importants al llarg d’esta legislatura. El 13 de gener de 2020, poc abans que Regne Unit marxés del mercat únic europeu, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) confirmava el primer cas de coronavirus a la Xina. Dos mesos més tard, Europa entrava en punt mort i la paràlisi va ser gairebé absoluta.

Brexit, coronavirus, crisi energètica, guerra a Ucraïna, i ara Palestina. Acabem una legislatura que ha posat Europa contra les cordes. I és per això que volem analitzar estos cinc anys de recorregut amb Miguel Ángel Gracia, un aragonès per Bèlgica que treballe com a assessor de l’Esquerra Europea. Amb ell hem xarrat d’esta convulsa legislatura i de les claus d’estes eleccions que, tot i ser tan importants a nivell europeu, moltes formacions polítiques centren la seua estratègia en el localisme. Parlar d’Europa és parlar de la transició energètica, de la Política Agrària Comuna i de la famosa Agenda 2030, de la qual tots en parlen, molts en malparlen i demanen suprimir-la, i ben pocs se l’han llegida. També parlem dels sondejos i de l’impacte que pot tindre l’extrema dreta en estos comicis, que en els moments de crisi trau múscul, de l’absentisme que es pot viure en la pròxima jornada electoral, així com el paper de la Unió Europea en el cas de Palestina, que Gracia catalogue de «hipocresia brutal».

Miguel Ángel Gracia és llicenciat en Geografia i Història, és assessor de l’Esquerra Europea al Parlament, és col·laborador de la publicació del Baix Aragó Compromiso y Cultura i va ser regidor a l’ajuntament d’Alcanyís per Esquerra Unida en diferents legislatures, entre elles durant el mandat de l’alcaldessa Amor Pascual.

Aquí tens l’entrevista completa:

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans