Logotips d'organismes oficials

El PP és primera força al Matarranya en les últimes Eleccions Europees

Va ser la formació més votada en 12 dels 18 municipis de la comarca. El PSOE és segona força i el partit més votat en les altres sis poblacions del Matarranya. Existe acabe tercer i Vox és quart

Els pena-rogins van votar a les instal·lacions del gimnàs municipal. Foto: M. Jiménez

El Partit Popular va ser la força més votada en les Eleccions Europees celebrades diumenge. La candidatura encapçalada per Dolors Montserrat va sumar un total de 1.140 vots al Matarranya, i va ser la llista més votada en 12 dels 18 municipis que integren la nostra comarca. De fet, el PP va ser la primera força a Beseit, Calaceit, Fontdespatla, la Freixneda, Lledó, Massalió, Mont-roig, la Portellada, Queretes, Ràfels, la Vall del Tormo i Vall-de-roures, i en aquelles poblacions on no va guanyar és segona força. Per la seua part, el PSOE de Teresa Ribera és la segona llista més votada a estos comicis, després d’obtindre un total de 971 vots al territori. Els socialistes inclús han segut primera força en 6 poblacions del Matarranya, que són Arenys de Lledó, Fórnols, Pena-roja, Torredarques, la Torre del Comte i Valljunquera. Per la seua part, Existe de Tomás Guitarte és la tercera força al Matarranya després de sumar 312 paperetes, mentre que l’extrema dreta de Vox és quarta força gràcies als seus 298 vots.

D’esta manera, el PP recupere la primera posició al Matarranya en clau europea, seguint la mateixa tendència que a Aragó i a Espanya. Unes Eleccions Europees que han vist com Ciutadans desapareix completament de l’esfera política, absorbint una bona part d’este vot el PP, i on la divisió entre Podemos i Sumar no ha ajudat massa a les esquerres que se situen a l’esquerra de la socialdemocràcia. En clau Matarranya, Sumar és cinquena força amb 104 vots, mentre que Podemos són sisens gràcies als seus 79 vots. L’agrupació d’ultra dreta Se acabó la Fiesta es va endur 73 vots al Matarranya, mentre que Ahora Repúblicas, coalició integrada per formacions independentistes d’esquerres com BNG, Bildu i Esquerra Republicana, al Matarranya han obtingut 40 vots. PACMA acumule 22 vots, mentre que Ciutadans es quede amb 16 paperetes. Junts ha sumat 14 vots al Matarranya. Existe ha segut tercera força a bona part dels pobles del Matarranya, exceptuant Fontdespatla, Lledó, Pena-roja, Torredarques, la Vall i Vall-de-roures, on Vox els supere.

Particulars són els casos de Ràfels i Mont-roig. En totes dos poblacions ha guanyat el PP, especialment a Mont-roig. En canvi, les distàncies entre PSOE, Existe i Vox han segut mínimes, i els socialistes han acabat segons per ben poc. En clau comarcal, el PP ha segut la força més votada. Exceptuant tres poblacions on ha retrocedit en proporció de votants, que són Arenys de Lledó, Torredarques i Valljunquera, a la resta ha millorat els seus resultats si els comparem amb 2019. Els socialistes, per la seua part, han patit una important erosió al Matarranya des de les últimes Europees, mentre que a Valljunquera la formació Existe ha estat a punt de superar el PP. Precisament, és a Valljunquera on Existe ha tret millors resultats. Vox ha crescut en número de votants a pràcticament tot el Matarranya, i és a la Torre del Comte l’únic poble que ha perdut proporció de vots en relació a 2019. A municipis com Fontdespatla i Ràfels, Vox s’emporte més del 14% dels vots. Arenys de Lledó i la Torre són els municipis que tenen menys votants d’extrema dreta.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans