Logotips d'organismes oficials

Continua la vacunació contra la COVID en nous grups de població i baixen els contagis al Matarranya

La setmana passada va iniciar al Matarranya la vacunació en els majors de vuitanta anys i grans dependents

En els primers catorze dies de mes es van registrar 71 contagis, i en els últims 8 es van produir 10

La setmana passada va iniciar al Matarranya la vacunació en els majors de vuitanta anys i grans dependents reconeguts pel Departament de Ciutadania. D’esta manera, van començar la primera setmana amb els grans dependents amb 36 dosis, en l’Àrea de Salut de Vall-de-roures, i en aquesta segona s’han incorporat els majors de 80 anys.

Respecte al procés de vacunació, són els mateixos Centres de Salut els encarregats a posar-se en contacte amb les persones a vacunar. Des de totes les consultes dels pobles han filtrat a les persones majors de 80 i després s’han valorat factors de risc com el grau de dependència, problemes cardíacs o diabetis. “Els prioritzem perquè si agafaren la infecció serien persones més vulnerables de passar una malaltia més complicada”, explicava Daniel Ferrer, Coordinador de l’Àrea de Salut de Vall-de-roures.

En conseqüència, es podria donar el cas de vacunar abans a una persona de, per exemple, 82 anys amb majors problemes de salut que una altra de 90 anys. “A vegades ens criden dient que han trucat a uns altres abans que a ells, han de saber que ho tenim en compte, tenim a tots en els llistats i fem una prioritat per vulnerabilitat”, aclaria el coordinador.

Des dels Centres de Salut prenen un primer contacte preguntat primer la voluntat per a vacunar-se, sense concretar data. Tal com explicava Ferrer, “estem amb poc marge de maniobra des que sabem quantes dosis arribaran fins a la vacunació, ho sabem la setmana d’abans, però és important tenir a la gent ordenada per prioritat i saber si es poden vacunar”.

De moment la vacunació s’ha centralitzat als Centres de Salut. En conseqüència, persones amb problemes de mobilitat o dependència no s’han pogut vacunar. “Ens agradaria poder portar la vacuna a estes cases, però per les característiques de la vacuna, Conselleria no dóna autorització per a vacunar a domicili”, explicava Daniel Ferrer. En este sentit el coordinador agraïa la col·laboració de la Comarca del Matarranya i Creu Roja Matarranya, “ens ajuden a moure a les persones amb mobilitat reduïda amb el vehicle adaptat de Comarca”.

Un altre tema que ha causat polèmic ha estat que s’hagi centralitzat als Centres de Salut i no als pobles. En aquest sentit, els sanitaris aclareixen que una vegada diluït el vial aquest ha d’emprar-se i no es pot mobilitzar. A més, amb els vials que es reparteixen ni tan sols hi hauria un per cada poble, “cadascun té una població, si el repartim suposa que uns tindrien i altres no. Per a ser més justos i equitatius se centralitza al Centre de Salut i prioritzant per risc i no per població”.

Des de finals de 2020, quan les primeres dosis de les vacunes van arribar al Matarranya, la vacunació s’ha mantingut sense interrupcions en el nostre territori i ara els sanitaris i usuaris de la Residència de Vall-de-roures i Sant Roc de Calaceit ja presenten defenses contra el virus amb les dues dosis de la vacuna. En aquest sentit, Daniel Ferrer assegurava que “treballes més tranquil i segur, encara que seguim totes les mesures de prevenció igualment, però sabent que ja estem immunitzats”.

De cara al futur i a curt termini es preveu que arribin vacunes d’altres farmacèutiques, però pel moment al Matarranya només s’està subministrant la vacuna de Pfizer. A més, gent del territori com ara tècnics d’ajuda a domicili, farmacèutics, fisioterapeutes o sanitaris d’altres categories s’estan vacunant a Alcanyís, on s’ha centralitzat un lloc de vacunació extern als Centres de Salut.

Cal recordar que per a poder ser vacunat contra la COVID-19 no han de presentar-se símptomes de la malaltia. En aquest sentit, malgrat que els contagis hagen disminuït en les últimes setmanes, és important continuar seguint amb les recomanacions sanitàries perquè es puga continuar vacunant.

 

Baixen els contagis i desapareixen els brots actius

S’estabilitza la situació després de les elevades xifres que venia registrant el Matarranya en les últimes setmanes. En comparació amb el mes anterior la situació millora i no es registren tants casos. En tot gener en el nostre territori es van registrar 182 contagis, prop d’un terç de tots els que portem des de l’inici de la pandèmia, que ja ascendeixen a 502. D’aquesta manera, durant febrer al Matarranya es registren 81 contagis al tancament d’aquesta edició amb les últimes dades oficials disponibles. Analitzant les xifres podem observar com ara la situació és estable. En els primers catorze dies de mes es van registrar 71 contagis, i en els últims 8 es van produir 10.

D’aquesta manera, les localitats que van presentar brots durant gener i la primera setmana de febrer han aconseguit contenir el virus. No obstant això, no cal baixar la guàrdia: “Això no ha de ser un motiu de relaxar-nos, sinó un motiu per a continuar fent les coses així. Veiem que quan les coses van així els pobles funcionen millor amb tots els serveis”, declarava Daniel Ferrer, Coordinador de l’Àrea de Salut de Vall-de-roures.

Mitjans