Logotips d'organismes oficials

La campanya de vacunació Covid: “molt lenta”, però “efectiva”

Esta setmana han començat a vacunar des dels consultoris dels pobles

Video Thumbnail
Vacunacio Covid +80 anys
Al Matarranya han començat la tercera setmana de vacunació contra la Covid-19 dels majors de 80 anys. Des que es va començar a principis d'any ja han rebut les dos dosis els usuaris i personal de les residències, els treballadors sanitaris i els grans dependents. Tot i que arriben molt poques dosis

Al Matarranya han començat la tercera setmana de vacunació contra la Covid-19 dels majors de 80 anys. Des que es va començar a principis d’any ja han rebut les dos dosis els usuaris i personal de les residències, els treballadors sanitaris i els grans dependents. Tot i que arriben molt poques dosis al territori, des dels Centres de Salut no han deixat de vacunar des que es va iniciar la campanya.

Està anant molt lent, ens arriben molt pocs vials, i tot i que la nostra població és petita necessitaríem augmentar el ritme per vacunar a tota la població” es lamentava Montse López, la infermera responsable de vacunació Covid del Centre de Salut de Vall-de-roures. Esta setmana han arribat 10 vials, la qual cosa ha permés vacunar a 60 persones, ja que de cada vial s’extreuen 6 dosis. Però, cal tenir en compte que cada persona requerix dos dosis per estar immunitzada contra el coronavirus.

Des del Centre de Salut treballen al dia, a finals de setmana els informen del nombre de vials que els arribaran la setmana següent. “Planificar totes les cites dels pacients és molt complicat” explicava López, “cada metge té una quota de pacients i fa un cribratge en funció de l’edat i de les patologies que puguen agreujar el seu estat de salut”. Amb molt poc marge els sanitaris es posen en contacte amb els veïns a vacunar, que en estos moments són els majors de 80 anys, prioritzant les persones amb factors de risc com diabetis, malalties pulmonars o cardiopaties.

Des d’esta setmana els sanitaris han rebut l’autorització per traslladar-se als consultoris dels pobles per vacunar des d’allí a la gent amb dificultats de mobilitat o pacients que han d’estar al llit.

Segons la infermera responsable “fins a la data la vacunació està anant molt bé, no s’ha detectat cap efecte secundari greu. Tots estan molt contents i agraïts, i amb moltes ganes de vacunar-se”. També estan satisfets pels resultats de la vacunació: “no hem tingut cap cas de reinfecció o contagi en les persones vacunades, ni entre el personal sanitari, ni entre els usuaris i treballadors de la residència, així que de moment podem dir que està sent efectiva”.

Carmen Giné és una de les veïnes del Matarranya que ja ha pogut rebre la primera dosi de la vacuna. Quan la seua metgessa de capçalera es va posar en contacte amb ella per saber si volia vacunar-se de seguida va dir que sí. “Estava preocupada per agafar el virus, com tothom, i per no poder veure a ningú”, explicava Carmen. I tot que “està avesada a estar a casa i mal no ho ha passat” espera impacient la segona dosi poder eixir de casa més tranquil·la.

Cesar Gascón també ha rebut la vacuna esta setmana i així definia l’experiència: “ha anat molt bé, m’ha donat la injecció i no he sentit res de res”. Tot i estar esperançat pels avenços amb la vacunació, es mostrava crític pels comportaments incívics de la gent. “Estic preocupat per la gent que volta i fa reunions sense mascareta, perquè s’ha de portar per tallar el virus”, reivindicava César.

Pfizer i AstraZeneca

Fins a la data al Matarranya s’està subministrant la vacuna de la farmacèutica Pfizer. “Com aquí estem vacunant a persones vulnerables, de més de 80 anys i personal sanitari esta vacuna és la indicada” recordava López. A Alcanyís ja han començat a administrar la d’AstraZeneca a diferents grups poblacionals menors de 55 anys: treballadors de farmàcies, professors i professionals sociosanitaris com odontòlegs o òptics.

La responsable de les vacunes Covid explicava l’estricte protocol de trasllat d’este tipus de vacunes: “Les vacunes ixen de Saragossa en camions escortats pels cossos i forces de seguretat de l’Estat i van fent la ruta deixant pels pobles els vials i tot el material necessari per a la vacunació. Després el personal sanitari dels centres han de verificar i certificar que arriba tot en bon estat.”

MARTA JIMÉNEZ
Mitjans