Logotips d'organismes oficials
blank

La comarca acumule 10 nous casos de la covid-19 en els últims dies

L'àrea de salut de Vall-de-roures preveu vacunar al llarg dels pròxims dies a més de 300 persones entre primeres i segones dosis

Sanitat ha obert les agendes per a autocita de vacunació per als nascuts en 1954 i 1955. | Foto: MJG

La comarca del Matarranya ha registrat 10 nous casos de coronavirus durant els últims dies. Així ho confirme el ‘mapa covid’ que de manera constant actualitze el Govern d’Aragó, i que al nostre territori marque una incidència acumulada d’uns 80 casos per cada 100.000 habitants. Este augment de casos s’ha donat després d’unes setmanes de bastanta mobilitat al Matarranya però de molta tranquil·litat pel que fa a la incidència del virus. Des del Govern d’Aragó recorden que, tot i que la campanya de vacunació està anant a un bon ritme, cal insistir en les recomanacions sanitàries. És a dir, distància social mínima, una bona higiene de les mans i ús obligat de mascareta.

A nivell territorial, Daniel Ferrer, que és coordinador de l’àrea de salut de Vall-de-roures, va explicar que “a la nostra zona s’han diagnosticat un total de 5 casos”, encara que “estem pendents també d’alguna PCR més”. De fet, Ferrer va remarcar que “ara estem fent més PCR. S’ha fet una actualització del protocol”, de tal manera que “als contactes estrets d’un positiu no sol se’ls hi fa una primera PCR, sinó que al sisè dia, si han donant negatiu, se’ls hi fa una segona prova”. D’esta manera, s’està més damunt dels contactes dels positius i es pot controlar millor l’evolució del virus. Una incidència que entre les àrees de salut de Calaceit i Vall-de-roures és de 10 positius en els últims 15 dies.

Ritme de vacunació
En relació a la vacunació, Ferrer va recordar que “estem molt contents del ritme que portem, perquè estes últimes setmanes han augmentat de manera considerable les dosis que han arribat”. A nivell autonòmic, al llarg d’esta última setmana s’han distribuït més de 71.000 dosis contra la covid, la majoria de Pfizer, unes xifres rècord a l’Aragó. En el cas de l’àrea de salut de Vall-de-roures, Daniel Ferrer va concretar que “calculem que vacunarem més de 300 persones esta setmana entre primeres i segones dosis, i això és una molt bona notícia”. De fet, i en relació al procés d’immunització que s’està vivint, estes dos últimes setmanes han estat molt intenses, vacunant-se més persones en 15 dies que en tot el passat mes de març.

En estos moments, i a nivell autonòmic, a pràcticament 3 de cada 10 aragonesos se’ls hi ha aplicat una primera dosis de la vacuna contra la covid-19, mentre que un 10 per cent de la població tenen la pauta completa. Entre els majors de 80 anys, esta segona dosis pràcticament arribe al 90% dels pacients. Actualment, als pacients de 80 anys o més se’ls està vacunant en Pfizer o Moderna i està activat el sistema d’autocita. A les persones d’entre 68 i 79 anys se’ls pose Pfizer, Moderna o Janssen, mentre que als veïns d’entre 60 i 65 anys se’ls vacune amb AstraZeneca. Pel mig quedaven dos quintes, les dels anys 1954 i 1955, però avui mateix  el Departament de Sanitat ha fet públic que obri les autocites per a les persones que complixen enguany 66 i 67 anys.

La incidència provincial
Durant l’última setmana, la incidència a la província pràcticament s’ha triplicat, i l’àrea de salut de Monreal del Campo és la que lidere les taxes més elevades de contagi. En el cas del Matarranya, les àrees de salut de Vall-de-roures i Calaceit acumulen entre totes dos un total de 10 casos positius per coronavirus. Durant estos tretze mesos de pandèmia que portem, la comarca del Matarranya ha acumulat un total de 533 casos per covid-19, que a la vegada és una de les incidències més baixes de tot l’Aragó. Tot i que el procés de vacunació va a un bon ritme, Sanitat recorde que “les vacunes no sempre protegeixen al 100%”. Per tant, cal respectar les recomanacions de distància, higiene i mascareta.

RUBÉN LOMBARTE
blank Mitjans blank