Logotips d'organismes oficials
blank

A partir del 9 de maig Aragó quedarà desconfinat i sense toc de queda

El BOA publicarà divendres que ve les mesures preventives enfront del covid que s'aplicaran a Aragó després de la fi de l'estat d'alarma

Les conselleres de Presidència i Sanitat, juntament amb el secretari general han explicat la situació en la qual quedarà Aragó una vegada decaiga l'estat d'alarma. | Foto: NDM

Les conselleres de Presidència, Mayte Pérez, i Sanitat, Sira Repollés, juntament amb el secretari general de la Presidència, Julio Tejedor, han explicat la situació en la qual quedarà la Comunitat Autònoma una vegada decaiga l’estat d’alarma en la mitjanit del dissabte al diumenge.

Aragó quedarà desconfinat perimetralment des d’este diumenge, 9 de maig, i també s’aixecarà el toc de queda. Això sí, es mantindrà el tancament dels establiments no essencials a les 22.00 h.

“La situació epidemiològica a Aragó és de gran inestabilitat i considerem necessari continuar adoptant mesures preventives en la mateixa línia que fins ara, amb el marc legislatiu resultant, una vegada conclòs l’estat d’alarma”, ha assenyalat Repollés.

La titular de Presidència ha apuntat per la seua part que “Aragó va fer els deures” amb la llei 3/2020, per la qual s’establix el règim jurídic d’alerta sanitària per al control de la pandèmia, i això proporcionarà seguretat jurídica a partir d’este moment. “Els governants hem de ser clars i transparents de cara a transmetre certesa a la ciutadania”, ha manifestat Mayte Pérez.

D’esta manera, el Butlletí Oficial d’Aragó publicarà divendres que ve dos normatives que entraran en vigor a les 00 hores del 9 de maig. D’una banda, es publicarà el decret llei en el qual s’establirà el confinament perimetral de les zones que es considere oportú per la situació epidemiològica en la qual es troben. “A partir d’ara, tot canvi que afecte la mobilitat estarà sustentat en esta figura jurídica. És a dir, per a cada nou confinament caldrà establir un nou decret llei que haurà de ser convalidat per les Corts d’Aragó”, ha explicat la consellera de Sanitat. “La duració dels tancaments perimetrals serà d’un mes, si bé revisem constantment les dades per a adaptar les mesures a l’evolució epidemiològica, podent alçar abans estes restriccions si l’evolució és positiva”, ha afegit Repollés.

D’altra banda, es publicarà una ordre en la qual s’establixen els nivells d’alerta que afecten el territori segons la seua situació, nivells que aporten les limitacions en qüestions com a aforaments o horaris d’activitats no essencials. Actualment, la Comunitat està dividida en dos nivells: el 3 agreujat, en el qual es troben les zones confinades perimetralment; i el 3 ordinari, en el qual se situa la resta de la Comunitat Autònoma.

blank

En termes generals, la nova ordre mantindrà el primer sense canvis. En el cas del nivell tres ordinari, s’introduiran algunes modulacions:

  • En celebracions en l’àmbit d’hostaleria, es mantenen les restriccions d’aforaments al 30% a l’interior, establint addicionalment una limitació màxima de 30 persones a l’interior, sempre en taules de màxim quatre, i 50 en exterior.
  • En les visites turístiques guiades es permeten fins a 15 persones.
  • S’amplia al 50% l’aforament en biblioteques.
  • Es modifica el marc dels esdeveniments multitudinaris, quedant restringits a l’aforament permès independentment de la seua naturalesa: els que superen les 500 persones en interiors o les 1.000 en exteriors, requeriran autorització prèvia per part de Sanitat.
  • En els esdeveniments esportius que no són competència del Consell Superior d’Esports, podrà haver-hi públic amb limitació d’aforament fins a un màxim de 300 en espais interiors i 500 en exteriors.
REDACCIÓ
blank Mitjans blank