Logotips d'organismes oficials
blank

La vacunació contra la covid-19 entre els majors de 80 anys es done per acabada

Ara els esforços se centren en la vacunació de pacients d'entre 68 i 70 anys, així com en les persones nascudes els anys 1954 i 1955.

Al llarg dels pròxims dies se vacunarà a menors de 60 anys i cuidadors de gent vulnerable. | Foto: R. Lombarte

La vacunació contra el coronavirus continue a un gran ritme al Matarranya, i salvant algunes excepcions, les persones de més de 80 anys del territori ja han rebut les dos dosis i tenen, per tant, la inoculació completa. Així ho han explicat des de l’area de salut de Vall-de-roures, que recorde que “la vacunació va segons les previsions” i que en estos moments els esforços s’estan centrant en la inoculació de pacients de 68 a 70 anys, aproxidament. Al llarg d’estos dies s’ha estat vacunant també a les persones nascudes els anys 1954 i 1955 amb la vacuna Astrazeneca. La previsió és vacunar de cara als pròxims dies els cuidadors menors de 60 anys que són considerats un col·lectiu important, però que pels canvis de criteris van haver de posposar la inoculació de la vacuna. Al mateix temps, des de Sanitat recalquen que està oberta la citació de vacuna per a les persones nascudes els anys 1962 i 1963.

Montse López és la coordinadora de vacunació de l’àrea de salut de Vall-de-roures, i va explicar que “la vacunació va a un ritme bastant significatiu. Possiblement, no tant com fa unes setmanes, perquè com hem d’anar coordinats tota la comunitat autònoma junta, estos últims dies no ens han arribat tants de vials”. Però encara així, i sobretot en aquells municipis que tenen una població més envellida, els nivells de vacunació estan sent bastant rellevants. De fet, López va recalcar que “salvant algunes excepcions, les persones que tenen més de 80 anys estan totes vacunades”. Els esforços se centren ara en els majors de 68 anys, a la vegada que s’estan citant i vacunant els pacients que enguany fan 66 i 67 anys. López va recalcar que tot i que molts veïns del territori tenen el procés de vacunació completa, “els estem recordant que tot i tindre anticossos i immunitat al virus, no han de baixar la guàrdia”.

Per això, i tot i estar vacunats, “hem de mantindre les recomanacions contra el virus. Distància, ventilació, higiene de mans i mascareta”. Des del Departament de Sanitat van afegir que en estos últims mesos s’han posat més de 550.000 dosis a Aragó, i de totes elles pràcticament 155.000 són segones dosis. Això supose que gairebé un terç de la població se l’ha vacunat en primera dosis. De fet, en alguns pobles del Matarranya, sobretot aquells que tenen una població més envellida, la proporció de pacients vacunats en primera dosi és bastant significativa. De cara a estos dies, i seguint la línia estratègica marcada pel Govern d’Aragó, està previst que es comence a vacunar a tots aquells menors de 60 anys que s’encarreguen de la cura de gent gran o gent vulnerable. Al llarg d’estos dies també s’ha començat a actuar en aquells veïns nascuts els anys 1963 i 1962, i que són uns 40.000 ciutadans a Aragó.

Incidència molt baixa
Pel que fa als nivells d’incidència del coronavirus al Matarranya, cal destacar que se situe en uns índexs molt baixos. De fet, en les últimes dos setmanes només s’han confirmat 2 casos positius en tota la comarca, pujant fins als 11 casos des de primers d’abril. És més, la incidència al Matarranya està sent de les més baixes de tot Aragó. A nivell provincial, l’índex de mortalitat també és molt baix. De fet, en les dos últimes setmanes no s’havia registrat cap mort al territori. Tot i els bons números que es registren al territori, tot i que s’ha donat per acabat l’estat d’alarma i s’ha suprimit el toc de queda, i tot i el bon procés de vacunació que s’està vivint, les autoritats sanitàries recorden que cal mantindre les recomanacions per a controlar el virus. Sanitat recorde que tot i la desaparició de l’estat d’alarma, es podran establir confinaments perimetrals en funció de la incidència del virus.

RUBÉN LOMBARTE
blank Mitjans blank