Logotips d'organismes oficials

La vacunació en primera dosis arribe a més de la meitat de la població del Matarranya

El procés de vacunació contra la covid-19 se centre ara en pacients menors de 50 anys i en segona dosis per als veïns de 60 a 67 anys. El dia 18 de juny arribaran 80 monodosis Janssen

En estos moments, el procés de vacunació se centre en pacients menors de 50 anys en primera dosi. | Foto: MJG

Més de la meitat dels veïns del Matarranya majors de 18 anys han rebut ja com a mínim una dosi de la vacuna contra la covid-19. Així es desprèn de les dades que mou el Departament de Sanitat del Govern d’Aragó, després d’anunciar que en el que portem d’any s’han inoculat prop d’un milió de vacunes contra el virus. En estos moments, el procés de vacunació se centre en pacients menors de 50 anys en primera dosi, i ja està oberta la citació per als veïns nascuts els anys 1976 i 1977. Al mateix temps, ja s’està vacunant en segona dosi als ciutadans d’entre 60 i 67 anys, i en els pròxims dies arribaran als centres sanitaris del territori les primeres vacunes Janssen, amb una pauta d’una única dosi. El procés de vacunació continue a un ritme molt intens al Matarranya, que a la vegada ha vist que en els últims quinze dies únicament s’ha notificat un positiu per coronavirus.

Daniel Ferrer és el coordinador de l’àrea de salut de Vall-de-roures i concrete que “seguim progressant. En els últims quinze dies han arribat moltes vacunes de primera dosi, i tant la setmana passada com esta setmana estem vacunant a unes 240 persones en primera dosi“. D’esta manera, i segons les previsions de Sanitat, en les pròximes tres setmanes “tindrem a altres 500 persones amb la pauta de vacunació completa”. A la vegada, i al llarg d’este mes de juny, es posaran les segones dosis d’AstraZeneca, finalitzant també la pauta “dels grups d’edat compresos entre els 60 i els 67 anys“. A dia d’avui, al Matarranya s’han posat vacunes de Pfizer i AstraZeneca, i “ens han confirmat que per a la setmana del 18 de juny, que és divendres que ve, s’ha preparat un enviament extra de Janssen”, va afegir Ferrer, de tal manera “planificarem una jornada de vacunació per posar un total de 80 vacunes d’única dosi“.

De fet, en els pròxims dies s’anunciarà a través dels bandos municipals este procés amb la dosi Janssen, una vacunació que es farà des del centre de salut de Vall-de-roures i a la qual els veïns s’hauran de citar a través de la plataforma web de Salud Informa. Ferrer va recordar que el procés de vacunació està sent “bastant intens estes últimes setmanes. Si fa tot just 15 dies teníem a quatre de cada deu pacients majors de 18 anys amb mínim una dosi, ara observem que pràcticament la meitat dels ciutadans d’Aragó ja han rebut, mínim, esta primera vacuna“. A la vegada, i mentre moltes zones sanitàries fan la citació mitjançant la plataforma www.saludinforma.es, al Matarranya “seguim amb esta captació activa i cridem a la població perquè anem una mica més avançats que la pròpia plataforma”. A més, Ferrer entén que esta captació activa està tenint una resposta molt interessant, ja que “la taxa de vacunació en el nostre territori està sent més elevada que en altres zones”.

Un positiu en 15 dies
La incidència del coronavirus, tant a la província com al Matarranya, està a la baixa. De fet, al llarg de les últimes dos setmanes únicament s’ha detectat un positiu al territori. Al respecte, Daniel Ferrer ha concretat que “vam tindre un cas d’un pacient que va vindre de fora i que va estar en contacte amb un positiu però que no es va considerar contacte estret”. No obstant això, i en notar els símptomes, “se li va fer la corresponent prova i es va aïllar als seus contactes, tots negatius”. Pel que fa a Aragó, destacar que esta última setmana s’han repartit un total de 101.000 dosis contra la covid-19. Per sectors sanitaris, un total de 5.876 dosis han correspost a el sector d’Alcanyís. En el que portem de procés de vacunació, a Aragó s’han posat ja més de 920.000 dosis i més de 313.000 persones tenen la pauta completa.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans