Logotips d'organismes oficials

El Matarranya s’aproxime al 70 per cent de pacients amb la vacuna contra la covid-19

Tot i que ens arrimem a la immunitat de grup que va marcar la OMS, les autoritats sanitàries recorden que cal ser cauts perquè la vacuna no és 100% efectiva

El servei d'autocita en aquells jóvens que enguany faran 16 i 17 anys. | Foto: Marta Jiménez

La vacunació contra la covid-19 continue a un gran ritme al Matarranya. De fet, el territori s’està arrimant al 70 per cent de pacients amb la pauta completa, que és el percentatge que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) considere imprescindible per crear immunitat de grup. Ara bé. Les autoritats sanitàries recorden que no es pot baixar la guàrdia i hem de minimitzar els contactes socials perquè la vacuna no és 100 per cent efectiva. De fet, estan apareixent positius per coronavirus en pacients que tenen la pauta vacunal completa. A nivell territorial, en estos moments està obert el servei d’autocita en aquells jóvens que enguany faran 16 i 17 anys, i la previsió és que al llarg d’esta setmana es poson les últimes vacunes AstraZeneca de segona dosi en aquells pacients inoculats amb esta vacuna.

Daniel Ferrer és el coordinador de l’àrea de salut de Vall-de-roures i va apuntar que «dins d’esta situació de pandèmia, la part positiva és que una gran proporció de la població està vacunada. De fet, estem arribant al 70 per cent de gent inoculada. Ara bé. Hem de ser molt conscients que estar vacunats no vol dir que no es pot transmetre el virus». Ferrer va recordar que s’estan donant positius entre població vacunada i que a les UCI entren pacients que tenien la pauta completa. Per tant, «la vacuna té uns elevats nivells de cobertura, però no al 100%». És per això que «hem de ser molt metòdics i conscients de que seguim en pandèmia, i que cal seguir les línies de prevenció». L’ús de mascareta, higiene de mans, distància de seguretat i sobretot «minimitzar els contactes socials».

Continuen els positius
Al Matarranya continuen apareixent positius, i al llarg de les últimes dos setmanes teníem 41 casos al territori. De fet, durant este mes de juliol s’han registrat els primers positius a Torredarques i a Fórnols, que eren els únics municipis de la nostra comarca que no havien registrat cap positiu per coronavirus en tot el temps que portem de pandèmia. Pel que fa a la incidència, estem pitjor este estiu que l’estiu passat, i el Govern d’Aragó inclús ha demanat el toc de queda per aquelles poblacions grans on la positivitat està disparada. Dani Ferrer va apuntar que «este estiu tenim més diagnòstics de covid-19. L’any passat, sobre estos mesos, estàvem vivint el procés de desescalada durant el qual la població va tindre molta precaució i va minimitzar els contactes socials».

Ara, la situació és diferent. «El comportament de la gent ha canviat. Inclús s’estan celebrant bodes, batejos, comunions i celebracions que a causa de la pandèmia es van suspendre. I en el moment que augmentes els contactes fas augmentar el risc de transmissió». De fet, «els positius que apareixen no sol s’estan donant entre la gent jove, sinó que tenim contagiats per coronavirus amb pauta completa».

R. LOMBARTE
Mitjans