Logotips d'organismes oficials

Les farmàcies podran fer tests d’antígens per a emetre certificats covid

Acord entre el Govern d'Aragó i el Col·legi de Farmacèutics de cara a la lluita contra el coronavirus

La consellera de Sanitat, Sira Repollés, i la representant dels Col·legis Oficials de Farmàcia, Raquel García Fuentes, han rubricat l'acord. | Foto: NDM

El Departament de Sanitat i el Consell de Col·legis Oficials de Farmacèutics d’Aragó (CCOFA) han subscrit un acord de cara a l’elaboració de test ràpids d’antígens, i que permetrà emetre certificats digitals covid europeus a través de les farmàcies d’Aragó. D’esta forma, en el cas que el test sigue positiu, el farmacèutic ho traslladarà al Departament de Sanitat a través de l’aplicació per a la notificació de casos sospitosos covid-19 disponible a la web de Sanitat. Per contra, i si el resultat és negatiu i el test és un dels acceptats per la Unió Europea, la farmàcia podrà emetre el certificat digital europeu.

La consellera de Sanitat, Sira Repollés, i la representant dels Col·legis Oficials de Farmàcia, Raquel García Fuentes, han rubricat este acord pel qual es plasme la col·laboració dels farmacèutics, en la seua qualitat d’agents sanitaris, en la vigilància epidemiològica del coronavirus i en la traçabilitat de la informació derivada de les proves d’autodiagnòstic d’antígens. De fet, la consellera va defensar que «gràcies a este conveni, els aragonesos comptaran amb una major accessibilitat a les proves i als certificats covid-19, ja que les oficines de farmàcia estan presents a tot el territori».

Paral·lelament, Raquel García Fuentes va destacar que «la professió farmacèutica vol contribuir a ser part de la solució de la detecció precoç de casos de covid-19, desplegant un circuit validat i segur que permeto detectar el major número de casos possibles entre els pacients asimptomàtics i evitar que es propague el virus». A través d’este conveni, les farmàcies d’Aragó podran elaborar test d’antígens, i per a emetre el certificat digital europeu, les oficines de farmàcia hauran de disposar d’una aplicació específica facilitada pel Departament de Sanitat. D’esta manera, l’usuari podrà obtindre el certificat que informe sobre el resultat de la prova.

En relació als tests d’autodiagnòstic, el conveni acorde un protocol, de manera que el farmacèutic proposarà al ciutadà que es vulgue fer una d’estes proves, fer-la en la pròpia farmàcia. Una vegada elaborada, i si el pacient accedeix, el farmacèutic registrarà el resultat de la prova. Si és positiva, ho notificarà de manera immediata a través de l’aplicació informàtica que el Departament de Sanitat posarà a disposició de les oficines de farmàcia. Si és negativa, el farmacèutic pot emetre un certificat amb el resultat negatiu de la prova, que serà vàlid en aquells àmbits en els quals demanen resultat negatiu, com campaments, treball de residència o celebracions.

REDACCIÓ
Mitjans