Logotips d'organismes oficials

Els positius per coronavirus es mantenen en els 63 casos durant els últims 15 dies

El Matarranya manté un dels nivells d'incidència més elevats de tot Aragó. S'està pendent de resultats de bastantes PCR entre el públic adolescent

Els nivells d'immunitat ja estan per damunt del 70% al nostre territori. | Foto: NDM

Una setmana després del significatiu brot detectat a Ràfels, el Matarranya manté un dels nivells d’incidència per coronavirus més elevats de tot l’Aragó. En les últimes dos setmanes, el grau d’incidència del virus a la nostra comarca s’ha situat per damunt dels 800 casos per cada 100.000 habitants, que són els nivells més elevats de tota la província i els segons més alts del territori, només superats per la comarca del Sobrarbe. Tot i que la incidència s’està estabilitzant després d’una setmana crítica al territori, al llarg dels últims dies s’han seguit fent PCR, resultats que es coneixeran en les pròximes hores. Davant d’esta situació, des de Sanitat reiteren en la necessitat de ser escrupolosos en les recomanacions de distància, mascareta i higiene.

Per municipis, destacar que en estos moments tenim els 23 positius del brot declarat fa 10 dies a Ràfels, així com els 21 positius de Vall-de-roures. Paral·lelament hi ha 4 positius a La Freixneda i els 4 declarats a Pena-roja, tot i que en este municipi s’està pendent de resultats d’algunes PCR que s’han fet entre el sector adolescent. A nivell comarcal, també tenim 1 positiu per coronavirus a Calaceit, Massalió, la Vall del Tormo i Fontdespatla. Des de les àrees de salut insisteixen en seguir al màxim les recomanacions de prevenció contra la covid-19, sobretot durant unes setmanes que els pobles s’han omplert de gent, coincidint amb la celebració de molts actes culturals en un estiu que no hi ha festes patronals.

La immunització, camí del 80%
Precisament ahir, el rotatiu Diario de Teruel va publicar una informació en relació al procés d’immunització que s’està vivint a tota la província. I ho va fer per zones de salut. Segons la informació facilitada, algunes zones de salut ja han superat el 80% d’immunització entre els majors de 12 anys com és el cas de Muniesa i Bàguena. Al Matarranya, la zona de salut més avançada és Calaceit, que en estos moments se situe en un 77,72 per cent d’immunitzats. En el cas de Vall-de-roures, el nivell de cobertura és del 70,4 per cent, mentre que a la zona de salut d’Alcanyís, on tenim la població de Valljunquera, el nivell d’immunitat se situe en estos moments per sobre del 70%.

Per grups d’edat, i si ens centrem en el sector Alcanyís, que és on trobaríem els 18 municipis del Matarranya, hem de dir que conforme baixen les edats també baixen els nivells de protecció. D’esta manera, i si trobem com dels 50 anys per amunt més d’un 80 per cent de la població té la pauta completa, dels 45 als 49 anys esta cobertura baixe al 76,3 per cent, i dels 40 als 44 anys al 72,8 per cent. L’anàlisi que publique ‘Diario de Teruel’ recorde que «les menors cobertures estan entre la gent jove», que són els grups d’edat que s’han afegit més tard al procés de vacunació. En el cas dels menors d’entre 12 i 19 anys, la cobertura ara mateix és del 21,7 per cent, mentre que més de la meitat dels jóvens de 20 a 24 anys tenen pauta completa.

R. LOMBARTE
Mitjans