Logotips d'organismes oficials

Aragó flexibilitze el nivell d’alerta 2 i amplie els horaris de bars i restaurants

Des d'esta setmana, el sector de l'hostaleria podrà recuperar l'horari que marque a les seues llicències de negoci. Els locals d'oci nocturn poden obrir fins a les 4 de la matinada

El Departament de Sanitat emetrà avui una ordre per modular les restriccions. | Foto: NDM

Després de l’anàlisi de la situació epidemiològica actual a Aragó, el Departament de Sanitat emetrà avui dijous una ordre per la qual es module el nivell 2 d’alerta en el qual s’enquadre actualment la comunitat, flexibilitzant algunes de les restriccions vigents. Principalment, l’hostaleria recuperarà els seus horaris, mentre que l’oci nocturn podrà tancar a les 4 de la matinada i el número de persones assistents a les reunions socials s’ampliarà a 30. Esta decisió es va prendre després de confirmar una millora en els indicadors sobre la pandèmia. De fet, la incidència del coronavirus en la comunitat a 7 dies és actualment de 58,5 casos per 100.000 habitants, una xifra similar a la registrada al començament del mes de juliol. A la vegada, també s’ha registrat una millora en l’evolució hospitalària d’Aragó.

A nivell comarcal, i tot i la cautela que suggereixen des de les àrees de salut, l’evolució de la pandèmia també registre una caiguda significativa en incidència. De fet, en els últims 7 dies s’han confirmat un total de 4 casos al Matarranya, que es tradueixen en una incidència similar a la que viu Aragó. Tot això, després d’un agost en què la nostra comarca ha registrat els majors nivells de contagi de tota la pandèmia, amb una incidència disparada i que va estar a les portes de saturar el sistema sanitari. Per sort, cap cas va ser de gravetat. Tot i això, al llarg del present 2021 el coronavirus ha estat la causa de tres defuncions al Matarranya, números que s’amplien a un total de 22 morts des de l’inici de la pandèmia.

Horaris en hostaleria
Pel que fa als nous horaris que s’apliquen des d’esta setmana, Sanitat va confirmar que els establiments d’hostaleria recuperen l’horari que els marque la seua llicència municipal, i es permetrà l’accés de nous clients fins a mitja hora abans de la clausura del local. Els aforos es mantindran en el 50 per cent en interior i del 100% en els exteriors, amb un màxim de deu persones per taula a interior i de 15 a l’exterior. També podran recuperar l’horari que marque la seua llicència les sales de joc, mantenint el mateix aforament que en l’actualitat, i que s’està en el 50 per cent. Així mateix, s’amplie l’horari de tancament de l’oci nocturn fins a les 04.00 hores. El consum serà a taula i no es permet ballar a la pista.

Pel que fa a casaments i altres celebracions, poden tindre un màxim de 90 assistents, igual que actualment, però es podrà ampliar esta xifra fins a completar el 50% de l’aforament total de l’establiment si tots els participants en l’esdeveniment presenten certificat de vacunació de recuperació o una prova diagnòstica feta fins a 72 hores abans en el cas de PCR i 48 hores en el cas d’antígens. Al mateix temps, i com a novetat, es permet consumir menjar i beguda als cines, sempre que s’asseguro una distància de metre i mig entre no convivents. A la resta de sectors es mantenen les mesures actuals, amb aforos del 75% a nivell general, tant en el sector cultural, el comerç, zones de culte, gimnasos, congressos i conferències.

Al mateix temps, també es publicarà un decret llei pel qual es manté la suspensió de les festes patronals al llarg dels mesos de setembre i octubre.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans