Logotips d'organismes oficials

Aragó passa a nivell d’alerta 1 modulat i elimina les restriccions en aforaments i horaris

Només el municipi de Casp, amb una incidència de covid gairebé 18 vegades major que la del conjunt de la comunitat, romandrà en nivell 2 modulat

La baixa incidència per coronavirus a la comunitat ha premés reduir el nivell d'alerta. | Foto: NDM

Aragó passarà a partir del pròxim divendres a mitjanit a nivell 1 d’alerta modulat, la qual cosa suposa fonamentalment recuperar els aforaments al 100% en tots els àmbits, així com els horaris habituals de cada establiment. S’elimina també la limitació en el nombre de persones permès en les agrupacions socials, en els àmbits públic i privat. S’exceptua el municipi de Casp, que romandrà en l’actual nivell 2 modulat, davant la seua elevada incidència, que multiplica gairebé per 18 la incidència mitjana de la comunitat.

En estos moments, Aragó té una incidència acumulada de 27,9 casos per 100.000 habitants en els últims set dies, amb una tendència lleugerament ascendent des de dijous passat, com a conseqüència fonamentalment de l’increment en el nombre de casos en municipis com Casp (488) o Fraga (143). Les tres capitals de província mantenen, no obstant això, baixes incidències: Saragossa, 21,3; Teruel, 13,8; i Huesca, 9,3.

Estes dades, al costat de l’elevat percentatge de persones de 12 i més que ja té la pauta completa de vacunació (88,54%) i l’estabilitat de la pressió hospitalària, amb un 5,9% dels llits d’UCI ocupades per pacients COVID i un 1,3% en hospitalització convencional, permeten adoptar mesures de flexibilització de les restriccions vigents.

D’esta manera, s’eliminen les actuals restriccions en aforaments en tots els sectors, que passen al 100%, així com les limitacions horàries. En l’àmbit de l’hostaleria, es permet l’ús de la barra i de la pista de ball i s’eliminen les limitacions en el nombre de persones assegudes en les taules d’estos establiments.

Esdeveniments multitudinaris

En aquells esdeveniments, en els quals la participació d’assistents supere les mil persones en interior o dos mil persones en exterior, els responsables de l’esdeveniment hauran d’elaborar un pla d’actuació que continga les mesures de prevenció i control contemplades per al seu desenvolupament.

Els responsables d’establiments, espectacles o activitats podran exigir als assistents a estos, a l’empara del dret d’admissió, el certificat covid de vacunació, el de recuperació o document que acredite que es disposa d’una prova diagnòstica d’infecció activa negativa realitzada per professionals sanitaris en centres o establiments autoritzats (en les últimes 72 hores en cas de PCR o 48 hores en cas de test ràpid d’antígens).

Continua vigent la normativa nacional que regula l’obligatorietat de l’ús de màscara en els espais interiors i a l’aire lliure, quan es produïsquen aglomeracions i no es puga mantenir una distància mínima d’1,5 metres de distància entre persones, excepte grups de convivents. Tampoc es podrà fumar en la via pública o en espais a l’aire lliure quan no es puga respectar una distància mínima interpersonal de, almenys, 2 metres, incloses terrasses, així com en espectacles a l’aire lliure.

Mitjans