Logotips d'organismes oficials

Aragó elimine les restriccions d’aforo i d’horaris donada la bona evolució de la covid

Passa important de cara al retorn a la normalitat, cosa que celebren la cultura i la restauració. Tot i això, es manté la normativa nacional sobre l'ús de mascareta, que serà obligada en interiors. Als exteriors s'ha d'usar quan no s'asseguren les distàncies de seguretat

Els negocis recuperen els aforos al 100%, així com els horaris d'obertura i tancament. | Foto: MJG

A partir d’esta matinada, Aragó fa una passa important de cara al retorn de l’anhelada normalitat. I és que la comunitat passe a nivell 1 d’alerta modulat, que supose recuperar els aforos al 100 per cent de la seua capacitat en tots els àmbits, així com els horaris d’obertura i tancament del negoci. Al mateix temps, Sanitat va anunciar també que desapareixen les limitacions de persones en les reunions públiques i privades. Tot això, després de la bona evolució de la covid-19 que s’està donant a l’Aragó, exceptuant la ciutat de Casp, que té una incidència disparada 18 vegades superiors a la mitjana del territori. De fet, la decisió es va prendre en un moment on la incidència acumulada era de 27,9 casos per 100.000 habitants.

Si extrapolem estes xifres al Matarranya, cal recordar que al nostre territori no s’han acumulat positius en tot el mes d’octubre i que l’últim positiu per covid-19 que va registrar la comarca va acabar la quarantena un 13 de setembre. Per tant, es tracte d’unes xifres molt significatives. Al respecte, Daniel Ferrer, que és coordinador de l’àrea de Salut de Vall-de-roures, va entendre que «la decisió que ha pres Sanitat és molt coherent amb l’evolució de la pandèmia, tant per la incidència del coronavirus com també pels nivells de vacunació que tenim», i que són molt destacats. I és que ara mateix, i en població major de 12 anys, el territori ha arribat a nivells de pràcticament el 90 per cent de població que té, mínim, una vacuna posada.

Ara bé. Des de Sanitat també van recordar que tot i la bona evolució de la pandèmia, tot i que s’aixequen algunes de les restriccions que han anat molt lligades a la covid, cal prendre precaucions. Al respecte, Ferrer va recordar que «la situació que es done a Casp pot passar a altres territoris. Aquí, ara mateix, estem molt bé, però hem de continuar parant atenció. Tal com evolucionen les coses, tots ens sentim més segurs. La ciutadania, els sanitaris… Però els contagis es poden produir». De fet, i al llarg de les últimes setmanes, en les quals estem vivint este progressiu descens de les temperatures als nostres pobles, s’estan detectant molts quadres respiratoris lligats als refredats propis del mes d’octubre. Davant d’esta situació, s’estan fent testos d’antígens, els quals al territori han donat tots negatius.

L’ús de la mascareta
Per la seua part, i activat el nivell 1 d’alerta modulat, des del Govern d’Aragó han anunciat que desapareixen les restriccions per aforo a tots els sectors, cosa que han celebrat tant la cultura, com la restauració i l’oci nocturn. Desapareix el límit d’aforament, però també les limitacions horàries. En el món de l’hostaleria, ja es pot consumir a la barra i s’eliminen el número màxim de persones per taula. Això sí. Es manté la normativa nacional que regule l’ús obligatori de mascareta en els espais interiors, així com en les activitats a l’aire lliure que tenen una participació important i no es pugue mantindre la distància de 1,5 metros entre persones. En exteriors, i quan no es respecten les distàncies mínimes, tampoc es pot fumar.

En aquells actes massius, en els quals la participació supere les 1.000 persones en interiors o 2.000 persones en exteriors, les persones responsables han de tindre un pla d’actuació que inclogue les mesures de prevenció i control que asseguren la correcta celebració de l’acte. Este pla d’actuació haurà d’estar a disposició dels serveis de salut pública i les autoritats competents.

RUBÉN LOMBARTE
Mitjans